Hoppa till sidans innehåll

Ordförande har ordet


2016-06-06


Idag inleds Internationella Skridskoförbundets kongress i Dubrovnik i Kroatien. 82 medlemsländer deltager i kongressen och antalet röster som kan avges är 115. Detta beror på att flera medlemsländer, precis som Sverige, har 2 röster, en för "Speed Skating" och en för "Figure Skating".

Kongressen, denna gång, får nog anses som väldigt viktig. Ja, alla kongresser är väl viktiga men denna gång handlar det om val till vitala delar av ISU, Efter många år som ordförande avgår Ottavio Cinquanta och skall ersättas. Vidare skall två vice orföranden väljas samt 8 ledamöter. Hälften skall komma från Speed Skating och andra hälften från Figure Skating. Vidare val till Disciplinary Commission, så det är spännade dagar här nere. "Korridorsnacket" är omfattande och intresset för hur medlemsländera ser på val av personer till de valbara posterna är påtaglig, inte minst från kandidater själva. Här är man inte lika blygsamma som hemma när det gäller att framhäva sig inför ett personval !  

 ISU mår annrs bra, är som jag ser det, transaparent och öppet och även om det finns en liten annan möteskultur inom förbundet vid jämförerelse med vad vi är vana vid hemma, så är nog vårt internationelle förbund långt från vad vi läst om andra förbund på den internationella arenan.

Rent finansiellt ser det också bra ut. Ett eget kapital på 245 miljioner dollar eller Scweizerfrance motsvarar upp emot en miljard, nästan osannolikt. Visst fanns det synpunkter på detta, inte meningen att ISU skall vara en bank, Det är ju utveckling av våra sporter kapitalet skall användas till. Visst är det bra med ett hyggligt eget  kapital, skapar trygghet och säkerhet. Själva inom vårt eget förbund har vi närmast motsatta situationen, lågt eget kapital - för lågt. Det finns bara ett sätt att ändra på det, skapa överskott i rörelsen, minska kostnader, öka intäkter.  

Spännande dagar väntar.... just nu genomgång av förslag till ändringar i tekniska kommittén för Speed Skating, därefter Short track. Får se hur det blir i förhållande till de synpunkter Daniel respektive LInda lämnat till oss. Men först genomgång. Röstning sker senare under kongressdagarna,

 

Vi hörs, Anne Kalle och jag med ytterligare info senare under veckan,

 

MVH

 

Roger  


2015-05-20

Försommar och körsbärsträd i blomning med kontrast till den skira grönskan som löven bär på i björkar och andra träd – Sverige är oerhört just i denna tid. Men det är också en tid då mycket skall göras, inte minst inom svenskt föreningsliv. Årsmöten, förbundsmöten med bokslut och förvaltningsberättelser skall behandlas, val skall göras, fråga om ansvarsfrihet för avgående styrelser skall prövas, nya styrelser skall konstitueras, riktlinjer för tiden framåt behöver dras …. Det blir trångt i almanackor och ibland svårt att hinna med allt.

Hur som helst, vi hade förbundsmöte i Svenska Skridskoförbundet i slutet av april. Ett förbundsmöte som kombinerades med en s.k. förbundshelg då vi samlades – föreningar och förbundsrepresentanter – till en arbetsinsats med temat ” Making a better skating nation”. Under Bent Erik Brenden och Sebastian Falks ledning tog vi oss igenom tankar kring hur förverkliga att göra Sverige till just en ”better skating nation”. Det handlar mycket om att skapa den attraktivitet i våra sporter som gör att antalet utövare ökar. Processerna för att komma framåt rör väldigt många frågor – alltifrån beteende (hur vi bemöter varandra) till ekonomiska frågor (hur vi skapar attraktivitet som lockar sponsorer) till utbildning av ledare, tränare, funktionärer, till anläggningsfrågor  till tävlingsfrågor (bra upplägg av tävlingar med goda startfält) till …… Listan kan göras lång.

 Men som alltid, i början kan det se lite jobbigt ut och det är det. Det blir som att putta igång en stillastående bil, i början blir det en kraftansträngning att överhuvudtaget få bilen att rulla. Men väl i rullning så blir det lättare och minsann efter kort tid så hostar motorn igång och så är man på väg. Min bild av vårt läge inom skridsko är att vi fått bilarna (våra sporter) i rullning och på några ställen har motorn tänt till och hela ekipage är på väg. På andra ställen har det inte tänt till ännu men det rullar …. I making a better skating nation kommer det att vara fart och fläkt, kanske som en färd i öppen bil med fartvinden dragandes genom håret i ett vackert öppet landskap en försommardag.  

I slutet av maj äger Riksidrottsmötet – RIM – rum. RIM är idrottens egen ”riksdag”. Många frågor skall behandlas inte minst ett förslag till strategi för idrottens framtid.  Den föreningsbedrivna idrotten står inför många utmaningar, inte minst det faktum att utövande av aktiviteter av många sker utanför den föreningsdrivna idrotten.  Den föreningsdrivna idrotten har också många krav på sig att framstå som och också vara den goda kraften i samhället. God kraft för jämställdhet, vettiga former i utövandet av idrott för barn och ungdomar, tydlig medverkan i integreringen av nya svenskar i det svenska samhället, bara för att nämna några exempel. Till det kommer att idrottens stöd från samhället inte längre är odiskutabel, vi har under en följd av år inte ens fått statsanslagen uppräknade med inflation. Strategin som finns till RIM omfattar fyra områden där vi skall verka;

  • · Livslångt idrottande
  • · Idrottens värdegrund är vår styrka
  • · Idrott i förening
  • · Idrotten gör Sverige starkare 

Idrottens bibel idag - Idrotten vill - arbetas om och delas upp i tre delar: Idrotten

är, Idrotten vill och Idrotten ska. Inom dessa områden finns nu definitioner och vägledning för att nå framgång i de fyra strategiska områden.

Till RIM finns också många motioner t.ex. en från bandy om att inte ha kollisioner mellan vinter – och sommar idrotter för barn – ungdomar. Således att inte ha t.ex. tävlingar i sommaridrotter under vinterperioden och vice versa. En motion handlar om att införa kvalitativa kriterier i LOK-stödet till föreningar. Idag är det nästan enbart kvantitativa kriterier som avgör LOK-stödet. En annan motion handlar om att förbund med flera sporter i sina föreningar bör premieras när det gäller ekonomiskt stöd. Kan vara intressent för oss med föreningar som flera av våra sporter i sin verksamhet. Så det blir ett mycket intressant RIM den här gången med många och viktiga frågor – inte bara frågan om val av ny ordförande, en fråga som media tycks se som den enda och stora frågan.  Jag återkommer med reflektioner från RIM.

Vill du veta mer om RIM så hittar du handlingarna på svenskidrott.se

 

Roger Bodin

Ordförande


2015-01-25

Det är en intensiv tid nu inom både Short Track och hastighetsåkning. I helgen som gick hade vi representation för Short Track i EM i Dordrecht, Holland. Ranya Ezzi och Jacob Jansson var där och Ranya kom på 13:e plats på 1 500 m. Det lär ha varit fullsatta läktare och – som alltid i Holland – ett tjoande och tjimmande när racen avgjordes. Kul för oss att Ranya – hon har ju haft en massa skadeproblem genom åren – fick vara med på hygglig plats i resultatlistor igen. Jacob är ju ung men ändå med i mästerskap, strongt, men där är det för honom just nu mest att se och lära. Tror inte man skall fokusera på resultatlistor i stora mästerskap för honom ännu, den tiden kommer. 

När det gäller hastighet har ju vi bakom oss för ett par veckor sedan EM i ryska Chelyabinsk och David Andersson visade sin kapacitet och slutade på en andra plats på 500 m. Glädjande att David efter skadeproblem får en framgång och den uppbyggnad av kapacitet som David nu påbörjar blir säkert underlättad av den goda ”karamell” som resultatet i EM visade. Eva Lagrange var också med och också där är det se och lära som gäller och tittandet i resultatlistor skall vi nog vänta lite med. Nils van der Poel blev ju tyvärr sjuk precis innan tävlingen och kom aldrig till start. Hoppas inte det skall sätta spår för honom under den fortsatta säsongen. Nästa steg för honom blir kommande helg i Hamar och World Cup där. David kommer att gå in i träning/rehabilitering nu och fortsätter inte det internationella tävlandet denna säsong. 

För egen del har jag haft tillfälle att besöka nationella tävlingar de två senaste veckorna. Dels ungdomsmästerskapen i Trollhättan 17-18 januari, dels allroundmästerskapen i Göteborg 24-25 januari. Lite olika tävlingar förstås men i båda fallen verkligt bra arrangemang. SK Trollhättan var arrangör för ungdomsmästerskapen och allround SM arrangerades av Västsvenska Skridskoförbundet med funktionärer från SK Trollhättan, IK Wega samt IFK Göteborg. 

I båda fallen kvalificerade arrangemang vilket jag verkligen vill understryka. Det kan inte nog påpekas vikten av att vi har föreningar med kompetens och förmåga att arrangera tävlingar. Utan funktionärer, inga tävlingar, så är det bara. Glädjande kunde jag notera att under ungdoms SM så skedde samtidigt utbildning av ny starters via Åke Falk. Sebastian Falk och Bent Erik Brenden informerade ledare under ungdoms SM om det vi tidigare kallade Skridskoakademin nu med namnet ESDP (East Scandinavia Development Project). Ett projekt med utbildning av färdigheter inte bara fysiskt utan också i socialt beteende m.m. Skall Du bli en framgångsrik elitidrottare idag krävs inte bara fysisk kompetens, du måste också ha en bra social kompetens. Projektet får lovord från föreningar och aktiva vilket är jätteroligt. 

När det gäller ungdomsmästerskapen kunde jag konstatera att de höll god klass, personliga rekord slogs på löpande band och man kunde se att ungdomarna hade roligt. Ett observandum gjorde jag dock, är det rätt att ha mästerskap – SM – för pojkar, flickor 10-12 år? Visst skall dessa ungdomar kunna få börja känna på tävling, men SM, nej, där är jag lite tveksam. Det får vi väl diskuteras vidare inom förbundet naturligtvis men det kändes lite tveksamt. 

När det gäller Allround SM så genomfördes de också på att mycket bra sätt. Dock kan man hoppas på fler deltagare i mästerskapen än vad som blev fallet. Vi får väl utvärdera tävlingsupplägget när säsongen är över, vet inte om kollisioner kan förklara ett relativt lågt deltagarantal. Höjden under tävlingarna blev för mig den kamratmåltid som ägde rum på lördagskvällen. Skridskons vänner hade bjudit in till riktigt trevlig nostalgikväll med - via den eminente Kenth Borgström – ett litet kåseri, något åt hållet ” Här har Du Ditt skridskoliv ”.  Tiigare storheter som Maj-Britt Almer, Gunilla Jacobsson,Ann-Sofie Järnström,  Kjell Bäckman, Ivar Nilsson och Jonny Nilsson blev porträtterade via filmklipp och foton från sina bidrag till den svenska skridskohistorien. Filmklipp från tävlingar med 100-tusentals åskådare, världsmästarbragder, OS-bragder och mycket annat. Jag tror att för flera av oss blev det in injektion att få känslan av att ”det var som f-an” var de så stora och jösses vad framgångsrika dessa nu äldre personer var. Men också lite lärdomen att genom hård träning och vilja går det att försätta berg. Dessa våra äldre kamrater hade den förmågan, en utmaning ligger nu framför oss, att försöka upprepa deras framgångar.

Roger Bodin 

 

 

 

Arkiv "Ordförande har ordet"
2015-05-20
2015-01-25
2014-11- 
2014-07-07

2014-02-13
2014-02-12
2014-02-10
2013-12-18
2013-09-17
2013-08-06
2012-11-12
2012-06-05
2012-02-02
2011-12-21
2011-11-05
2011-09-27
2011-08-05
2011-06-20
2010-11-06
2010-10-05
2010-08-18
2010-06-07 
2010-04-29 
2010-03-11
2010-01-12
2009-12-06
2009-11-18
2009-09-28
2009-08-30
2009-06-30 
2009-06-03
2009-04-30
2009-04-20 
2009-04-08

Uppdaterad: 2016-06-07 17:28
Skribent: Anne Österberg

minibanner_ssf

minibanner_hastighet

minibanner_inline

minibanner_shorttrack

minibanner_langfard

minibanner_rollerdeby

langsiktigutvecklingsplan

webshop

SISU

Svenskidrott

Logga vikingarännet 2013 m arr

output_gifskridsko

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info