Hoppa till sidans innehåll

Tid eller sen specialisering


Traditionellt sett har vi inom svensk skridsko haft en tidig peakålder och en tidig specialisering vad gäller främst hastighetsåkning. Peakåldern internationellt varierar men även en tydlig trend att man stannar kvar längre på en hög nivå. Det går med andra ord både att ha en tidig och sen specialisering. Detta medför att det är svårt att koppla direkta åldrar till utvecklingstrappan då det kan bero på hur länge utövaren åkt skridskor, vilken idrottsbakgrund utövaren har i övrigt. 

 

Det som dock är viktigt är att skridskoåkning är en unik rörelse som tar lång tid att lära sig och att optimera för toppresultat. Utbytet mellan våra olika  idrotter, där det specifika rörelsemönstret är det samma har visat sig fungera bra. Det är svårt att lära sig att åka skridskor och att nå toppresultat även för den som har goda fysiska förutsättningar. Det mest fundamentala verkar vara att utövaren gjort rörelsen många gånger.

 

Det är viktigt inom samtliga av våra idrotter att åka mycket skridsko i olika former för att utveckla färdigheter som i sin tur kan anpassas till en vald idrott.

 

Det är viktigt att påpeka att även om det krävs mycket skridskoåkning så är det viktigt att unga utövare utvecklar alla grundformerna som exempelvis balans, rörlighet, koordination och snabbhet. Det är viktigt att träna allsidigt och att det ska stimuleras till rörelseglädje och en ökad rörelseförståelse. Val av skridskogren kan komma senare. Risken med tidig specialisering är bl a ensidig träning som kan leda till brister i den motoriska utvecklingen och att den aktive slutar p g a det blir för jobbigt eller tråkigt.

Uppdaterad: 27 FEB 2019 21:33 Skribent: Mattias Hadders
Epost: Adressen Gömd


langsiktigutvecklingsplan
Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

SISU

Svenskidrott