Hoppa till sidans innehåll

ISU Referee Course i Rom

17 OKT 2018 16:10
Rapport från ISU utbildning i Rom där tre av våra svenska domare i hastighet deltog den 4-7 oktober 2018.
  • Skapad: 17 OKT 2018 16:10

Isarna har långt ifrån lagt sig och sommaren känns precis som om den var här. Då kan det tyckas avlägset att bege sig till Italien för att ta del av de nya reglerna som det beslutades om under kongressen i Sevilla i juni. Men inte då, om en månad börjar världscupscirkusen med två tävlingar i Japan, en inomhus och en utomhus, så är det på tiden att ta del av förändringarna.  

37 skiljedomare från 16 länder, 22 från ISU listan och 15 från den internationella listan deltog.  Med från Sverige var Kalle Skoog, John Cargill-Ek och jag som var en av moderatorerna för kursen. För min del var det den nionde kursen i följd, som hålls vartannat år, men var långt ifrån den som har varit på flest kurser. Vi fick information om att den första kursen var 1992 och några på denna kurs var med redan då.  

Nytt för iår var att regelgenomgången, WC- och junior WC communications skulle videofilmas för att läggas ut på youtube så att fler skiljedomare och coacher kan ta del av dessa innan säsongen börjar. Ju fler som är informerade om de förändringar som har skett från förra året desto bättre.  

Kursen började på torsdagen med att deltagarna fick ha en kort presentation av sig själva och markera på en världskarta var man bor. Detta för att lära känna varandra lite mer, då man annars är fokuserad på att ta till sig det som gås igenom. Kul att se spridningen av vart alla bor. Alla tycktes bo ”in the center of….”!  

Kursen avslutades på lördag eftermiddag med ett test, vars syfte är att skiljedomarna skall lära sig att hitta i regelboken och bland de nya Communications och att kunna tolka reglerna på ett gemensamt sätt. Resultatet på testet är inte avgörande för vilka uppdrag man får, men bevisar att det även med facit framför sig inte är lätt.

Vi hann med att turista lite grann också på egen hand och dels med hjälp av en guide som pratade om den Romerska historien med en inlevelse som sällan ses. Colosseum är ju förstås den största turistattraktionen, men alla historiska byggnader är alltid fascinerande att se på nära håll. För mig var det första gången i Rom, så det var en uppskattad sightseeing som gjordes. 

 / Daniel Cabelduc

Skribent: Anne Österberg
Epost: This is a mailto link

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU