Hoppa till sidans innehåll

Intervju med David Andersson

07 SEP 2012 15:45
David Andersson från Trollhättans SK har varit på träningsläger i Salt Lake City under augusti månad. Läs mer om David och hans satsning.
  • Skapad: 07 SEP 2012 15:45

 

Berätta lite om vistelsen i SLC
Innan lägret i Hamar tillsammans med juniortruppen, så fick jag förfrågan om jag ville träna tillsammans med proffslaget team CBA i Salt Lake City, staden med Världens snabbaste is och dess utom tillsammans med några av Världens snabbaste åkare. Vem skulle ha tackat nej? Hur detta blev möjligt var tack vare ett par månader innan på en selektion i topp- och talangprogrammet för den svenska olympiska kommittén. Via selektionen fick jag en summa pengar för att spendera på läger, helst för läger tillsammans med team CBA. Pengarna från SOK har varit oerhört viktiga och jag uppskattar det väldigt mycket, utan SOK hade det varit svårt. Jag tränande i USA i tre veckor tillsammans med åkare från Kanada, Frankrike, Norge, Japan, Holland, Österrike, USA och Kazakstan. Och under ledning av den f.d. norska landslagstränaren Peter Müller samt den assisterande tränaren svenska Joel Eriksson. Jag fick även möjlighet att få träna med min egen konkurrent i junior-klassen, Shota Nakamura, som kom en placering efter mig på JVM ifjol. Detta var skönt då jag lättare kunde jämföra mig med honom än vad jag exempelvis skulle göra med Alexis Contin. Det var även skönt att få veta att det är bland annat honom man ska fajtas om medaljerna i JVM, och det ser bra ut. Vi bodde i tre olika lägenheter. Jag fick dela rum med Shota Nakamura, trevlig kille. Vi bodde ungefär 15min med bil från banan och tiden gick till och att samla ihop tankarna om vad som stod på programmet. Banan sägs vara världens snabbaste is, då 5 världsrekord är satta på just den här banan. Skillnaden var stor då man en vecka tidigare tränat på isen i Hamar för att nu träna på den snabbaste isen i Världen. 

Hur har träningen gått?
Träningen som varit har varit fruktansvärt tung. Jag visste ju att det skulle vara jobbigt men vissa dagar var svåra att hantera både fysiskt och psykiskt. Efter en dag i USA så körde vi cykel i backe och jag visste att vi skulle ligga på ”tröskeln”. Det jag inte visste var hur lång tid det skulle ta. Joel Eriksson skulle stå med en bil och det skulle motsvara målet. Efter drygt en timme hård körning i backen funderade jag över om jag kört fel då jag inte såg Joel någonstans. Men jag skulle behöva cykla ytterligare 40 minuter för att sedan vara klar med pass nr.3. Det jag fick reda på när jag kommit till Joel var att backen inte var slut och att det fanns ytterligare 30 minuter kvar att cykla… Det var valfritt och jag tackade nej till Joels erbjudande. Då redan efter dag 2 så förstod jag vad som väntade de resterande 19 dagarna. Sista dagen på lägret var det tänkt att vi skulle köra 100 varv, det var tänkt att de första 50 varven skullegå runt en fart på 31” för att sedan köra de resterande 50 varven köra ner mot 28”. Det blev inte så utan det blev ”bara” 60 varv. Så lägret har inte varit för lätt det kan jag klargöra. Jag kan nog säga att det har varit det jobbigaste lägret hittills i min karriär. 

Känner du att du utvecklats på några speciella områden i samband med lägret?
Det jag känner att jag utvecklat är min råstyrka på isen, jag klarar av att gå på en hög fart för att sedan kunna hålla den farten i över 10min. Då jag exempelvis orkade drygt 35varv i en fart på 29”/varv. Annars har jag fått erfarenhet av att få läger på hög höjd och i tre veckor dess utom. Detta är användbart då bland annat JVM ligger på likadan höjd som i Salt Lake City. 

Hur ser kommande period ut nu fram tills tävlingssäsongen startar?
Det som gäller nu är först och främst att läka efter lägret som varit. Sen väntar förhoppningsvis mer isläger utomlands även tillsammans även där med team CBA. Perioden med basträning är nu över och jag ska gå in i en period som innehåller mer effektiv träning med kortare pass med högre intensitet. Denna träning kan vara så som mer tempo lopp på is för att hitta farten och finna känslan man måste ha för att det ska kunna gå riktigt fort. Det kommer även bli mer tävlingsträning för att få kroppen redo för tävling.

Skribent: Anne Österberg

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU