Hoppa till sidans innehåll

Rapport från junior VM

05 MAR 2012 12:00
David Andersson och Mattias Hadders har nu varit i Japan i en vecka och under den tiden hunnit med att prestera en fantastisk 4:e plats på Junior VM. Här följer en summering av tiden i Japan och helgens tävling.
  • Skapad: 05 MAR 2012 12:00

Då var Junior-VM över och för vår del väntar nu världscupfinalen här i Obihiro. Det har varit en händelserik period för oss. Att ställa om till ny tidsrytm, matkultur och 12 timmars nonstop resande är en speciell sak. Det tog David cirka fyra dagar och få ordning på ben, rörlighet och rätt känsla på isen. Träningarna innan varvades i kvalité, men vi fick rätt signaler några dagar innan tävlingsstart.

När väl tävlingarna kom igång var det en del nya upplevelser som David aldrig riktigt varit med om. På 500m höll startern runt 4 sekunder och David misstänkte att det skulle blåsas av för tjuvstart, men så blev inte fallet. Detta innebar att första två stegen inte var av den kaliber och kvalité som han brukar göra. På 3000m öppnade David väldigt bra och precis så som vi hade planerat, men efter cirka 4 varv kom David från ytter och skulle växla in på inner. Tyvärr var parkamraten där och visade ingen större planer på att släppa förbi David. David gjorde då på ren instinkt ett tillslag på 50-60m för att säkra att han kom förbi utan att slå av farten. Med facit i handen så kostade detta både energi och rytm. David fick verkligen slita för att hitta in i rytm och varvtiderna gick något upp och ner mot slutet. Tiden var ett nytt personbästa men inte så bra som vi hade hoppats på.

Inför 1500m var fokus inställt på att göra en hård öppning med en 27” på varv 1 och 28” på varv 2, vilket det också blev. Tyvärr blev det återigen problem i växlingen och denna gången kom David på inner och fick slå av på fart, vilket gjorde att han tappade mycket utav den fart han hade byggt upp. Sluttiden blev även det ett nytt personbästa men glädjen var inte speciell stor. För David var det bara att bryta ihop och komma igen och verkligen ladda inför avslutande 5000m. Målet var klart sedan innan, att klara kvaltiden för världscupen på 6,48 och inget annat. Loppet var helt perfekt och han kunde göra sitt lopp från start till mål. När väl sluttiden, placering och totalplaceringen visades på tavlan kändes det som att tiden stannade. Det lyckorus och den glädjen som uppstod då är svårt att beskriva. Det enklaste sättet att uttrycka sig var genom kramar och omklappningar. Jag tror att detta kommer landa först när väl hela säsongen är klar. Det som jag försöker beskriva är Davids upphämtning från en sammanlagd 9:e plats efter tre distanser till en total 4:e plats i den sammanlagda resultatlistan samt en fjärdeplats på distansen tillika ett nytt svenskt juniorrekord. Vad är det man säger? Bäst när det gäller?  De tre loppen innan det avslutande 5000m liksom blåste bort. Istället för att skylla eller ”tänk om” så har vi istället lärt oss hur vi kan tänka och agera nästa gång då en eventuell en tight växling kan uppstå.  

Denna tävling sporrar mig som tränare och jobba ännu hårdare till nästa säsong och jag vad gäller Davids mål så tror jag att de redan är satta.

Jag hoppas även att detta ska sporra övriga juniorer och talanger hemma att verkligen lägga ner mer tid på skridsko och kämpa för att ta sig ut på världscuper och mästerskap. En sak är säker, detta kommer inte gratis. David har tillsammans med sina träningskamrater lagt många timmars träning för att nå dit vi är idag. Det handlar om att höja ribban inför varje pass och verkligen älska att plåga sig själv tills det yttersta. 

Nu ska vi avsluta säsongen på ett bra sätt och komma hem med nya fina prestationer.

Vi vill även passa på att tacka alla för den uppmärksamhet ni har gett oss under dessa dagar. Det har värmt och vi känner supporten!

Med vänlig hälsning
Mattias Hadders

Skribent: Anne Österberg

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU