Hoppa till sidans innehåll

Reflektioner efter EM i Hamar

13 JAN 2010 13:36
Minnena och resultaten av helgens EM värmer gott i vinterkylan. Åkarna gjorde ett väldigt bra mästerskap med flera topp prestationer.
  • Skapad: 13 JAN 2010 13:36

Marita Johansson var väldigt tydlig inför EM om att detta skulle bli hennes sista internationella mästerskap. Vi hade förhoppningar om att det beslutet skulle ge Marita en avslappnad åkning och förhoppningsvis ett bra resultat. Marita kom inte upp i sin allra högsta standard och det kan väl tänkas att det var lite för mycket som cirkulerade i tankarna under helgen. Resultatmässigt var väl ändå 1500 m helgens bästa lopp av Marita där sista varvet var vasst.

Från landslaget, SOK och SSF vill jag passa på att tacka Marita för alla år i sporten och hennes fina resultat, jag hoppas att vi kan dra nytta av Maritas erfarenheter och kunskaper på ett bra sätt i framtiden.
 
På herrsidan blev det som ett nyårsfyrverkeri. Målsättningen med en distansmedalj uppfylldes av Daniel Friberg redan på inledande 500 m.
Han lyckades tyvärr inte genomföra ett liknande resultat på 5000 m som blev riktigt dåligt. Han laddade dock om och genomförde ett väldigt bra 1500m under söndagen. Det viktigaste för mig var att se att Daniels fysiska form är på väg upp och de svaren fick jag.
 
Johan Röjler gjorde egentligen ett helt ok mästerskap. Det saknades tyvärr lite på alla distanserna den här gången och Johan slutade på en sammanlagd placering som han inte alls hade tänkt sig. Jag tror helt enkelt att dagsformen inte var 100% den här gången, för tekniskt sett var det inga problem.
 
Joel Eriksson svarade upp mot sina egna och mina förhoppningar och fick med sig två sjätteplaceringar på 500 m samt 1500 m. Men kanske var det hans 5000 m lopp som var mest glädjande att se. Med fler 5000 m lopp i kroppen så ser inte jag någon gräns för hur högt han kan gå i ett allroundmästerskap.
 
Sammanfattningsvis vill jag säga att med tanke på att vi är mitt uppe i en hård barmarksperiod och utan 100% formtoppning så kom resultaten lätt. Joel och Daniel var inte på is mellan 14/12 - 4/1 så det saknades lite finkännsla och framför allt fart.
 
Jag vill också säga att jag är otroligt stolt över hela laget som utmanar och i vissa fall även slår våra motståndare som är högavlönande heltidsproffs i sina respektive länder. Vi har jobbat hårt i många år med att skapa en landslagsmiljö och nu börjar det ge lite resultat tillbaka!
 
EM i siffror:
1 tredjeplats på 500m, Daniel Friberg
1 sjätteplats på 500m, Joel Eriksson
1 sjätteplats på 1500m, Joel Eriksson
1 elfteplats sammanlagt, Joel Eriksson
 
2 startplatser till Allround-VM (herr)
3 startplatser till nästa års Allround-EM (herr)

  

Skribent: Anne Österberg

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU