Hoppa till sidans innehåll

"Ett smakprov på livet som elitidrottare"

17 OKT 2017 09:08
Under en vecka har Max Sjöstedt Eriksson, Emil Jeppsson, Erik Decker och Moa Belaieff Kronborg varit i Stavanger under ledarskap av Sebastian Falk för att utvecklas som idrottare och människor. Det har varit en vecka full av utmaningar på olika nivå.
  • Skapad: 17 OKT 2017 09:08

Gruppen har tränat och utmanats på olika sätt under veckan på isen, i gymmet, men även på det mentala och sociala planet. Här kommer en liten berättelse från killarna om hur dom har upplevd veckan i Stavanger:

Under vecka 41 har vi i Unga Blågult (Erik Decker, Max Sjöstedt Eriksson, Emil Jeppsson och Moa Kronborg) varit på träningsläger i Stavanger, Norge. Målet med veckan var dels att vi skulle utvecklas som skridskoåkare men även att vi skulle få ett smakprov på hur det är att vara elitidrottare. Under veckan hann vi med sju ispass, där vi tränade samtidigt som Norges sprintlandslag, och tre styrketräningspass i gymmet.

På is har vi åkt många varv i hög fart samtidigt som utveckling av våra tekniska färdigheter har stått i fokus. Mot slutet stegrades intensiteten upp och vi kunde då tillämpa vår utvecklade teknik och de rörelsemönster vi hade övat på. Vi tycker det är väldigt fascinerande att det går att utvecklas så mycket på så kort tid, och det hade inte varit möjligt utan en duktig och målmedveten coach samt en bra lagkemi bland oss åkare. Något som vi jobbat mycket med är att tävling och konkurrens ska vara en del av träningen. Konkurrens är väldigt viktigt för utvecklingen då det får alla att göra sitt bästa!

Den sociala aspekten är viktig och fungerade mycket bra under veckan - vid sidan av träningen lagade vi mat tillsammans, umgicks med åkare från Blågult, och spelade en del TV-spel. Vi gjorde även en tur in till Stavanger som var en väldigt fin stad.

Att vara elitidrottare är krävande, men följer man en strukturerad planering samt har kul på vägen flyter det på alldeles utmärkt, och det var något vi fick uppleva under veckans gång.

 

Individuella kommentarer

Emil:

För mig har det viktigaste varit det som hänt utanför isen. Något som jag har fått träna på och insett vikten av här är att komma i tid och att samarbeta. Att komma till träningen i tid och att samarbeta bra för att göra mat så fort som möjligt är saker gör att stämningen blir bättre och mer avslappnad. Att kunna lita på varandra att sådana här saker fungerar i fortsättningen är förutsättningar för att vi ska kunna utvecklas på bästa möjliga sätt.

Erik:

Det jag tycker har varit bäst med veckan är att få pröva på hur vardagen ser ut för en elitidrottare.

Det som satte spår i mig under lägret var att regler är otroligt viktigt för att ett läger som detta ska fungera bra. Att komma i tid till bilen är ett exempel på en regel som är en förutsättning för att allt till slut ska gå ihop, som i slutändan är en prestationshöjande faktor.

Max:

Vikten av samarbete och struktur var något som gjorde intryck på mig – hur väl detta fungerade utanför isen hade en direkt koppling till hur träningen på isen gick. På isen var det 100% fokus som gällde men utanför kunde vi slappna av mer och ha kul och det var detta som gjorde att systemet fungerade och att alla kunde utvecklas så mycket under veckan. Det var även inspirerande att se Norges bästa skridskoåkare köra samtidigt som oss!

 

 

Skribent: Bent Erik Brenden
Epost: Adressen Gömd

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU