Hoppa till sidans innehåll

Fystester på Bosön(2)

04 OKT 2013 20:02
Under två dagar testas delar av SSF träningsgrupper i hastighet av på Bosön.
  • Skapad: 04 OKT 2013 20:02

Mellan fredag och lördagen testas 9 aktiva ifrån SSF träningsgrupper "Talang & Utmanargruppen" av i olika fysiologiska tester på Bosön.

De aktiva testas av i isometrisk styrka där det handlar om att trycka allt man har i cirka 4-5 sekunder mot en kraftplatta. Testet avser att mäta hur snabbt den aktive kan komma upp i maximal kraftutveckling och hur länge man kan bibehålla kraften.

eva.isometriskstyrka

Eva Lagrange redo för styrketest

Test 2 är ett klassiskt Wingate test där det går ut på att trampa upp i maximal frekvens, och cykla i 30 sekunder med en belastning som motsvarar 10% av kroppsvikt för herrar och 7,5% för damer. Testet avser att mäta effektutvecklingen under 30 sekunders arbete och spegla den alactacida anaeroba processen. Värdena förklarar det absoluta effekttalet i watt alternativt relaterat till kroppsvikt (Watt/Kg). 

adam.wingate

Adam Axelsson under Wingate 30 sekunder

Test 3 är ett traditionellt tröskeltest på cykel som avser att mäta den aktives mjölksyra tröskel. Den aktive sitter på en testcykel och trampar på en given belastning. Succesivt ökas belastningen tills 4 mmol/laktat i blodet har uppnåtts. Den aktives puls registeras och ansträning. Testet ska hjälpa den aktives att hitta rätt träningszon i den fortsatta träningen och ge en bild vart den aktive har sin mjölksyra tröskel. 

Test 4 är ett 4 minuters all-out test. Den aktive cyklar på en SRM-cykel som mäter effektutvecklingen. Under 4 minuter ska den aktive trampa så hårt som möjligt på en given kadens. Samtidigt mäts maximal Vo2 och laktat. Testet kan simuleras som ett hårt 3000m lopp på is. Efter testet ska den aktive uppleva en total utmattning.

I samband med dessa tester har de aktiva fått testa på inlinesåkning på ett rullband. Det var första gången för många och det upplevdes som ovant till en början, men ju mer de åkte desto säkrare blev de. Tanken är att vi ska forma ett tröskeltest i specifik arbetsställning och rörelsemönster. Via Youtube kan man se när Oskar Gustafsson tester rullbandet för första gången

Likaså har vi genomfört maximala sidohopp i skridskoställning. Detta test är ett enkelt test som alla kan göra på hemmaplan. De aktiva gjorde 3 hopp/ben där man trycker med höger ben och landar på vänster och vice versa. Detta test kan man se eventuella skillnader mellan höger respektive vänster ben och hur långt man kan hoppa

Efter testerna kommer resultaten att analyseras och förhoppningsvis hjälpa våra aktiva att bli bättre åkare.

 

Med på testerna är:

Tilda Carlsson

Eva Lagrange

Hanna van der Poel

Erik Wetterdal

Joel Wisting

Nils van der Poel

Adam Axelsson

Oskar Gustafsson

David Hjalmarsson (testas av på egen bekostnad).

Med oss under fredagen var Danielle Marand som studerar Tränarprogrammet med inriktning skridskotränare på GIH i Stockholm. Danielle läser nu en kurs som behandlar områden kring fysiologiska tester inom skridsko. 

Skribent: Mattias Hadders

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU