Hoppa till sidans innehåll

Hastighet: Rapport från den Europeiska hastighetskonferensen

16 MAJ 2011 21:49
Den 5-6 maj genomfördes den årliga europeiska hastighetskonferensen och i år stod det belgiska skridskoförbundet som värdar för mötet i Bryssel. På plats var representanter från 12 europeiska skridskoförbund, ISU:s tekniska kommitté för hastighetsåkning samt från Sport Navigator som är sponsor till många av förbunden.
  • Skapad: 16 MAJ 2011 21:49

Varje år rapporterar de olika förbunden hur läget är för hastighetsåkningen i landet samt en statistiker presenterar antalet åkare i varje land som åker 500m  <41.00 för herrar och  <46.00 för damer. Det är knappt 30 svenska åkare som klarar av dessa tider att jämföra med t.ex. Nederländerna där 900 åkare klarar av tiderna. Förbunden grupperas baserat på antalet anläggningar som finns i varje land och i den grupp av länder som Sverige tillhör är vi näst sämst. Detta visar på att våra föreningar måste utvecklas och bli starkare så att våra anläggningar utnyttjas bättre än vad vi gör idag. Konferensen ser också med stor oro på utvecklingen av svensk skridsko, särskilt med tanke på att vi inte har haft några åkare med på junior-VM de senaste åren. 

Svenska Skridskoförbundet arbetar aktivt med föreningsutvecklingsfrågor och det är vår förhoppning att detta på sikt kommer att förbättra vår position i denna statistiska mätning av hur svensk skridsko mår.

Under konferensen ägnades också mycket tid till erfarenhetsutbyte kring rekrytering och utveckling av sporten. Diskussionerna fokuserade mycket på att vi måste utnyttja både inline och short track för att förbättra rekryteringen i hastighetsåkningen. Tack vare vårt arbete med Multi-skate ligger vi före flera andra förbund i de här frågorna men samtidigt ligger ett flertal förbund bättre till. I bl.a. Belgien, Danmark och Frankrike har man kommit mycket längre i arbetet med att föra grenarna närmare varandra.  

Under mötet presenterades de tävlingar som ISU är delaktig i under den kommande säsongen, till dessa tillhör världscuper, juniorvärldscuper, mästerskap och Ungdoms-OS som kommer att äga rum för första gången i vinter. Den svenska tävlingskalendern anpassas efter den internationella och inom kort kommer den första versionen av vår tävlingskalender att presenteras. Eftersom att det är första året som Ungdoms-OS genomförs presenterades också de kvalregler som gäller för att få platser till tävlingen. Mer information om detta kommer också att presenteras senare.

Med på mötet var även Marnix Wieberdink (Sport Navigator) och Jeremy Wootherspoon för att presentera KIA Speed Skating Academy som nyss öppnats i tyska Inzell. Jeremy Wootherspoon kommer att vara ansvarig tränare i akademin och tanken är att åkare eller förbund ska kunna ansöka om platser att delta i akademin. Lovande juniorer och yngre seniorer ska kunna vara i Inzell under längre perioder för att kunna utvecklas och ta sista steget för att nå världstoppen. Projektet ser mycket lovande ut även om det finns olösta frågor, som t.ex. hur juniorer som i regel studerar på gymnasium eller motsvarande ska kunna vara ifrån skolan i månader.

Jan Marmstål som varit ordförande för denna konferens de senaste åren återvaldes för en period om två år.

/Kalle Skoog

Skribent: Karl Skoog

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU