Hoppa till sidans innehåll

Profil: David Andersson

07 MAR 2012 14:18
Idag presenterar vi David Andersson som förra helgen placerade sig på en fantastisk 4:e plats vid junior världsmästerskapen i Japan. Den 9-10 mars står han på startlinjen vid finalen i juniorvärldscupen.
  • Skapad: 07 MAR 2012 14:18

Namn: David Andersson
Ålder: 18 år
Familj: mamma Maria, pappa Lars-Bertil och bror Johan
Hemort: Vänersnäs
Arbete/Studier: Studerar på Birger Sjöberg- gymnasiet i Vänersborg
Föreningstillhörighet: Skridskoklubben Trollhättan
Tränare: Mattias Hadders

David närbild JVM 2012 - hemsida
1) Kan du med egna ord berätta om känslan att bli uttagen till och att sedan delta i JVM?
Det kändes ganska speciellt att få klartecken att man skulle få åka till Japan. När jag var yngre fanns det allt ett mål att man ville få delta i JVM. Det kändes, då, så väldigt långt bort. Men ett par år senare så blev det verklighet. Och att få representera ett land som inte haft någon åkare på JVM på ett tag, känns ju även det roligt att kunna visa andra att Sverige är på gång.
Just starten på tävlingen gick så där. Jag fick inte börja mitt JVM som jag hade hoppats på. Det var sega starter och dåliga växlingar som förstörde min känsla, den känsla som jag hade byggt upp inför mästerskapet. Men som tur var så fick jag till det på den sista distansen och säkrade en topp fem placering (som var målet inför tävlingen) och blev till sist fyra. Även det var otroligt skönt att kunna fixa kvaltiden för att få köra senior världscup och EM nästa år. Så i det stora hela så är jag nöjd med min debut.

2) När och hur startade ditt intresse för skridskosporten?
Jag började min idrottsbana med att spela mycket bandy och, jag själv, tyckte att jag var ganska duktig. Klubba och boll var inte riktigt min grej, men jag kunde åka bra skridskor och kunna åka fort in i andra. Det var min grej. Men jag skulle bli ännu snabbare på skridskor och bestämde mig för att provträna med skrinnarna. Min första reaktion var att ”varför håller folk på med den här skiten? Dem åkare ju bara runt och runt?”. Men andra träningen så var jag van med dem ostadiga skridskorna och jag började lära mig åka skridskor på ”riktigt”. Efter några år så började jag gå över mer och mer till skridskon. Då tävlingarna blev större ville jag bara ha mer av farten, träningen och känslan man fick på isen. Så till slut fick jag välja och då valde jag skridsko.

3) Hur många pass i veckan tränar du för att ligga på den nivå du gör idag?
Det beror på i fall jag är i en hård eller lätt träningsperiod. Men jag kör 6-7 pass under de lätta perioderna och 14 pass under de hårda perioderna.

4) Hur många timmar lägger du ner på träning per vecka?
Jag är inte helt säker men som mest 20-30 timmar i veckan.

5) Berätta om hur en vanlig träningsvecka kan se ut?
En träningsvecka under sommaren burkar innehålla allt från inlines, cykel, imitationer, styrka, spänst, löpning i backe eller slideboard. Jag och klubbens äldre träningsgrupp brukar få till två träningar tillsammans i vecka som oftast blir barmark eller rå konditionsträning, exempelvis löpning i slalombacke.

 

6) Hur ser det ut inför den kommande finalen i juniorvärldscupen?
I veckan efter JVM så har vi tagit det ganska lugnt och enbart kört ett pass med högre fart, bara för att inte tappa känslan för de snabba varven. Men ändå kunna återhämta sig efter helgen. Jag kommer att köra 3000m på fredag och 1500m på lördag. På 3000m ska jag försöka komma på pallen en sista gång för säsongen och kunna försvara, eller förbättra, min tredjeplats i den totala världscupen.

7) Hur ser dina skridskomål ut för närmaste året?
Mina mål är att kunna ta ännu fler medaljer internationellt, kunna slå mer juniorrekord och vinna JVM.

8 Hur ser din skridskodröm ut om man tittar längre fram?
Min stora dröm att få tävla i OS. Ännu längre fram är min dröm att kunna ta medaljer i seniorsammanhang. Så varför inte en medalj i OS.

9) Om du har någon idrottsliga förebild, vem eller vilka är då det?
Den person som jag har sett upp till mest är Johan Röjler. Då jag såg honom överallt i rekordböckerna och jag ville kunna ta steget för att kunna nå till hans nivå. Jag ville bli lika bra som han var


Förbundet gratulerar till en fantastisk prestation under Junior VM och önskar David lycka till vid helgens final i juniorvärldscupen.

Skribent: Anne Österberg

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU