Hoppa till sidans innehåll

Rapport från Europeiska hastighetskonferensen

06 MAJ 2012 21:51
Den Europeiska hastighetskonferensen ägde rum den 4:e till 6:e maj i Prag. Från Skridskoförbundet deltog Jonas Schön och Kalle Skoog.
  • Skapad: 06 MAJ 2012 21:51

Den Europeiska hastighetskonferensen är en årlig konferens där de nationella förbunden som bedriver verksamhet i hastighet bjuds in för att diskutera utveckling av sporten, rekrytering och gemensamma ubildningssatsningar samt tävlingskalendern för den kommande säsongen.

I år var tolv länder representerade och en handfull länder hade dessvärre fått lämna återbud på grund av nationella aktiviteter. Konferensen inleddes med att alla länder fick beskriva situationen för idrotten i varje land. Flera länder lider i dagsläget av både stora och små problem. Värt att notera att det holländska förbundet (KNSB) har stora problem i dagsläget då några av de stora proffslagen som finansierar den dagliga verksamheten för deras toppaktiva saknar huvudsponsorer. Detta innebär att många av de främsta åkarna inte har finansiering för deras träning under uppbyggnadsträningen som nu har inleds. KNSB har lånat ut pengar till proffslagen och hoppas på en snabb lösning. Flera länder har ingen eller mycket liten tillgång till isar, dit hör Tjeckien, Rumänien och Schweiz. Glädjande nyheter kom från Rumänien som meddelar att de kommer att få sin första konstfrusna 400m-bana.

Den Internationella Skridskounionen (ISU) har kallat till kongress i Kuala Lumpur i sommar och där kommer det att fattas beslut om regelförändringar för idrotterna som finns under ISU:s paraply. Knappt 350 motioner har kommit in, men merparten handlar om konståkning och allmäna regler samt stadgeändringar. För reglerna som påverkar hastighetsåkningen finns inga förslag på stora regeländringar. Tyskland motionerar om att man ska införa masstart som lopp på Distans-VM. Den tekniska kommittén föreslår ändringar som innebär att färre åkare kommer att få delta på de längre distanserna på distans-VM och den avslutande distansen på Allround-VM.

Ett förslag på regeländring som Skridskoförbundet kommer att verka för att det inte bifalls kommer från ISU:s styrelse. Förslaget går ut på att om en junior deltar två gånger på ISU:s mästerskap och/eller världscuper kommer åkaren inte längre att kunna tävla som junior på internationella tävlingar och får inte heller tävla på junior-VM. Anledningen till detta är att styrelsen vill motverka att åkare hoppar fram och tillbaka mellan senior- och juniortävlingar för att detta ska vara negativt för de junioråkare som inte har möjligheten till detsamma. Skridskoförbundet anser att detta kommer att påverka skridskosporten negativt och vi kommer att verka för att beslutet inte går igenom. För oss innebär detta förslag att David Andersson som har klarat kvaltiderna för både EM och världscuper inte kommer att kunna delta på dessa tävlingar och sedan tävla på juniorvärldscuper och JVM. Detsamma gäller för t.ex. den lovande danske åkaren Stefan Due Schmidt som påverkas på samma sätt. Förslaget leder i vår mening också till ytterligare ett antal negativa följdeffekter som vi inte vill se.

På konferensen presenterades den internationella tävlingskalendern med datum för världscupen och preliminära datum och platser för juniorvärldscupen. Med denna information kan vi nu lägga det nationella tävlingsprogrammet med våra SM-tävlingar.

Skribent: Karl Skoog

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU