Hoppa till sidans innehåll

Rapport från Europeiska konferensen i hastighet i Venedig.

24 MAJ 2017 14:24
Helgen 5.-7.maj samlades representanter från ISU, samt 12 Europeiska skridskonationer till den årliga hastighetskonferensen, som i år arrangerades i den historiska och vackra staden Venedig
  • Skapad: 24 MAJ 2017 14:24

Sergio Anesi från det italienske förbundet välkomnade deltagarna tillsammans med Jan Augustinus som ledde konferensen på ett mycket bra sätt.

Alla deltagande nationer fick presentera sina verksamheter och det var mycket spännande att lyssna på och ta till sig av det arbete som pågår i olika länder, samt att få ta del av en del av de utmaningar som andra nationer också står framför. Det är helt klart att det jobbas bra i många nationer med varierande resurser, och att utmaningar som att skapa och utveckla den nationella verksamheten är centrala uppdrag för många nationer, precis som vi på SSF har jobbat med i Making a Better skating nation. Vi fick en väldigt positiv respons från andra nationer kring vårt arbete med Making a Better Skating Nation och från ISU, och några av de saker som vi kommer genomföra under kommande säsong var sådana förslag som ISU och andra länder ville ta del av. Till exempel genomförande av gemensam tränar, funktionärs och aktiv utbildning i ett gemensamt bräddläger. ISU ville bli inbjudan och är nu inbjudna till detta i samband med ett läger i Vänersborg sista helgen i augusti. 

Det är helt klart at utan den nationella verksamheten som återupprepas över tid blir det lätt kortsiktig utveckling som snabbt försvinner och inte leder till någon större utveckling för nationen. Flera nationer beskriver situation kring få aktiva på hastighet som är i behov av infrastruktur och organisation, samt anläggningstillgång på hemmaplan för att kunna bygga en långsiktig verksamhet.  Att få i gång nationella program med utbildningar, verksamhet i föreningar och se möjligheter för hur man kan skapa nya anläggningar och tillgång till träningsfaciliteter var centrala frågor som diskuterades flitigt. Det var mycket bra erfarenhetsutbyte och livliga diskussioner kring några av dessa frågor.

ISU’s vice ordförande Tron Espeli, Alexander Kibalko och Christian Breuer från tekniska kommitteen, samt Jildou Gemser från Development commission var närvarande på mötet och lyssnade in på nationernas behov, samt presenterade ISU relaterade saker. Tron presenterade statistik från Arild Gjerde som handlar om ”level of decent capacity” dvs åkare som når en viss nivå på 500 m. För tjejer är nivån 45,99 eller bättre och för herrar så är det 40,99 eller bättre. Här ligger Sverige nu på en 15.plats med 26 aktiva som ligger inom nivån. Trenden är sjunkande och man ser samman mönster i flera länder. Igen så ser man att utvecklingen nationellt är det som påverkar utfallet, det krävs bra arbete på hemmaplan i åkarnas hemmamiljö.

Alexander Kibalko presenterade utvärdering av junior världscupen och det diskuterades kring den fortsatta utvecklingen av junior världscupen. Junior världscupen blev en massiv tävling med introduktionen av neo-senior klassen. Flertalet av deltagande nationer var mycket nöjda med införande av neo-seniorklassen. Man kommer att se över antal startande från varje nation under på respektive distans och även se över regler för deltagande på en senior världscup för att sedan växla till neo senior klassen igen. Neo-senior klassen kommer finnas kvar och man jobbar för att utveckla konceptet tillsammans med junior världscupen, vilket mötes positivt från deltagarna.

Planerade junior världscuptävlingar med neo-senior tävlingar Inzell 25.-26.nov., Insbruck 27.-28.januari. Sverige har fått en förfrågan från ISU om att arrangera ytterligare en junior världscup i Göteborg första helgen i februari. Vi håller just på att utreda möjligheterna för att åta oss ett sådant arrangemang som då skulle involvera hela Sverige. Från ISU har vi även fått förfrågan att arrangera en Star Class tävling i Stockholm så önskan från ISU att få Sverige med är stor och detta är något som är positivt för oss i fortsättningen. Det är mycket som skall på plats innan man kan åta sig ett sådant arrangemang så om det blir i år eller kanske nästa år får den närmaste tiden utvisa.

Jildou Gemser från Development Commission presenterade tankarna från ISU kopplat till utvecklingsprojekt och där fokus är på en ökad transparens och att man vill titta på ett antal nyckelfaktorer för godkännande av utvecklingsprojekt. Nycklar som man tittar på är forskning, tränarutbildning, nya tävlingsformat, utveckling av träning och skridskoåkning utan direkt tillgång till is, center of exellence och spridning av kunskap över hela världen. Projekt skall följa riktlinjer dragna i strategidokumentet (ISU Communication 2052) och de nye ramarna för utvecklings medel.

Vi hade samtal med Jildou kopplat till våra utvecklingsbehov och hur ISU kan stötta SSF på bästa möjliga sätt och Jildou är inbjuden till Sverige under hösten 2017.

Ett annat tema som var uppe på agendan under konferensen var att ta skridskoåkningen tillbaks till sina rötter och använda naturen och tillgängliga sjöisar för att bredda verksamheten. Det är viktigt att ge våra aktiva, äldre som yngre möjligheten, upplevelsen och erfarenheten av att komma ut i naturen och njuta av skridskoåkningen. Att ta tillvara på långfärds åkarnas upplevelsebaserade erfarenheter även mot tävlingsidrotten. Här diskuterades möjligheter för att skapa en långlongs serie/cup med tävlingar. Här åtog Ivan Dyakov (Ryssland) att samla in lite långloppstävlingar från olika länder för att skapa någon sorts tävlingskalender för dessa.

I Sveits jobbar man även med att få till en 400 meters oval på hög höjd i St Moritz på en insjö. Ett riktigt spännande projekt som kan få till samverkan mellan långlopp och en traditionell hastighetsåkning och ger en naturupplevelse utöver det vanliga.

En helg fylld med utvecklingsdialog och ett gott samarbetsklimat mellan olika länder i en samverkan med ISU lovar gott för utvecklingen av skridskosporten😊 Det finns ett stort engagemang och många positiva viljor. Signalen är tydliga att det handlar om att göra ett bra arbete på hemmaplan för att sen sammanföra varje nations krafter och viljor för att gemensamt lyfta skridskosporten. ISU visar en stor vilja att på ett positivt och öppet sätt verka och stödja medlemsnationerna för att bidra till att utveckla skridskoverksamheten i varje nation, för att på lång sikt stärka den internationella skridskofamiljen.

SSF’s slogan ”Så många som möjligt, så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt” är helt i linje med ISU’s långsiktiga utvecklings mål.

Skridskohälsningar

 

Bento

Bent Erik Brenden

SSF representant på plats i Venedig.

Skribent: Sofia Larsson
Epost: Adressen Gömd

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU