Hoppa till sidans innehåll

Rapport från Inzell(2)

12 NOV 2012 08:53
Mellan den 28:e oktober till den 4:e november har delar av Talang & Utmanargruppen varit på träningsläger i tyska Inzell.
  • Skapad: 12 NOV 2012 08:53

 

Runt lunchtid landade Amanda Hallberg, Caroline Karlsson, Hanna van der Poel, Hampus Larsson, Joel Wisting, David Andersson & Mattias Hadders i Salzburg. Därifrån tog vi oss vidare till Inzell. 7 dagars träningsläger kombinerat med tävling är vad vi har gått igenom. 
Vi började veckan med distansträning i en given fart som skulle vara så tävlingslik som möjligt. Efter cirka 5 distanspass riktade vi in oss mer på medeldistanstempo och sprint. Under dessa pass var fokus att arbeta med start, accelerationsfas och toppfart samt att kunna hantera tekniken i kombination med den berömda mjölksyran. För att få igång benen optimalt till sprintpasset körde vi ett specifikt styrkepass som uppvärmning. Resultatet efter veckans träning var många trötta och sega ben. Det var inte många av de aktiva som såg fram emot helgens tävling med tanke på hur deras kroppar kändes. 
Som tränare har jag hela tiden haft fokus på träningen och tonat ner tävlingen och bett samtliga se tävlingen som ett perfekt tillfälle att träna detaljer som kan leda till högre farter. Som aktiv gäller enbart en sak när man pratar tävling: Prestera & ge max. Att ta del av deras förberedelser inför tävlingen är fascinerande, alla går in i sig själv & gör allt för prestera på topp. Alla åkare gjorde några personbästa på respektive distans & det ser jag som ren bonus.
Med facit i hand vad gäller den genomförda träningen & tävlingen, så vet jag att det vi gjorde dagarna innan tävling inte har någon direkt positiv påverkan på resultaten. Det vill säga fokus var inte att toppa form, utan åkarnas resultat är ett kvitto på att den genomförda träningen under barmarksäsongen som har gett en positiv effekt. Den största utmaningen var nog lägrets sista pass som bestod av 2x25 varv med en serie på 4 varv i en lugnare fart och där det 5:e varvet skulle vara en fartökning. Det innebar 5st fartökningar i ett set. 
Jag har sett många bra förbättringar under lägret, vilket lovar gott för resten av säsongen. Vi har fortfarande en del att jobba vidare på för att prestera ännu bättre, men jag väljer hellre att jobba metodiskt och långsiktigt än att stressa fram något. Likaså föra dialog med klubbtränarna på respektive ort om hur vi gemensamt kan arbeta med de aktivas utveckling.
Jag vill också ge en eloge till Skridskoakademin som gjorde bra ifrån sig både under träning som tävling. Då vår grupp hade träning innan akademin stod jag kvar & studerade. Jag är väldigt imponerad över insatserna både på träningarna & på tävlingen. Många slog nya PB, några riktigt rejäla, några lite mindre & några inga alls. Jag tror att med tålamod och fortsatt arbete så kommer det gå riktigt bra i vinter och pers kommer att slås. Det är riktigt kul att se totalt 18st svenska åkare på samma plats  som gör ett bra arbete, och redan nu visar våra grannländer att vi blir att räkna med i år. 
Jag vill även passa på att tacka Andreas Larsson som genom sitt företag "SkateCoach" bidragit med 6st powertubes (strikk) till Talang & Utvecklingsgruppen. Detta redskap är ett nödvändigt verktyg både som träningsform men också som uppvärmningform inför isträningen. Dessa har kommit väl tillhands under lägret.
pt
Nu går de flesta aktiva in i sin tävlingsperiod med tävlingar både på nationell & internationell nivå. Nästa samling för Skridskoakademin blir Berlin mellan den 1-6:e januari. Delar av Talang & Utvecklingsgruppen kommer preliminärt att befinna sig på läger i Inzell mellan den 3-10:e januari. Mer information kommer att publiceras framöver.
Mattias Hadders
Idrottskoordinator & Förbundskapten - Hastighet

 

Skribent: Mattias Hadders

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU