Hoppa till sidans innehåll
Foto: Szymon Sikora

Rapport från Junior-VM

26 FEB 2015 08:46
Det har nu gått ett antal dagar efter JVM-guldet från Warszawa och det är dags att försöka få ner tankar och reflektioner.
  • Skapad: 26 FEB 2015 08:46

Det har behövts en hel del tid att samla ihop tankar och känslor efter helgens JVM-guld för Nils van der Poel på distansen 5000m. Likaså kom det ett träningsläger med ESTP direkt efter det avslutade mästerskapet att lägga fokus på. 

Tävlingarna i Warszawa, Polen, bjöd på ett otroligt bra arrangemang och en relativt snabb is med tanke på att de yttre förhållande som var vindar, solsken och +8 grader. Adam Axelsson öppnade tävlingen för svensk del på ett mycket bra sätt och gjorde i stort sett ett prickfritt 500m. 

adam

Adam under sitt 500m lopp

På distansen 1500m fortsatte Nils med att göra ett kontrollerat och jämnt lopp och slutade på en fin 8:e plats. Vi hade på förhand diskuterat att 1500m skulle fungera som en del i förberedelserna mot 5000m. Adams lopp genomfördes också det på ett bra sätt. Adam hade det lite tuffare på de längre sträckorna och fick kämpa hårt i vindarna.

Dag 2 på JVM kom att blev den stora dagen för det svenska laget. Adam öppnade tävlingen med 1000m där öppningen var väldigt bra, men Adam orkade inte riktigt hela vägen in. 5000m var tävlingensdagens sista individuella distans och Adam fick även här slita hårt i vinden och de yttre förhållande kom att visa sig inte riktigt passa honom. Däremot var det uppdukat för Nils att avsluta och gå på samtliga passeringar mot övriga åkare då han gick i sista kvartett och i sista paret.

1

Förberedelser och uppsnack inför 5000m

Nils gick ut med en fart som han räknade med att han skulle kunna hålla hela vägen. Nils fick coachning mot Emery Lehman, USA, och Patrick Roest, Holland. Båda åkarna öppnade betydligt snabbare i jämförelse mot Nils men tappade succesivt runt passering 3000m. Det är just efter 3000m passeringen som Nils har sin stora styrka. Han orkar hålla ihop hela loppet och har en förmåga kunna fokusera på att avsluta starkt. Det kom dock att bli en aning dramatiskt då resultattavlan som fungerat prickfritt och som visade samtilga passeringar, varvtider och den aktuella placeringen skulle börja strula. Det blev en försening av resultaten och det blev några svettiga minuter för mig att hålla ordning på de resultat som kom upp. Jag förstod att Roest började tappa och hans teknik började fallera. Nils hade även vetskapen om att Emery som gick tidigare hade börjat tappa upp varvtidena i hans lopp. Men skulle dessa båda åkares tidiga försprång vara tillräckliga?

2

Påväg mot guldet

För mig var det enkelt och likaså för Nils, kör så snabbt du kan och håll fokus din åkning. När det återstod ett varv kvar låg Nils på 2:a plats och när Roest gick i mål så var han 1:a, för Nils återstod nu cirka 200m kvar av loppet. När väl Nils passerade målet så visade sig att hans tid vara cirka 1 sekund snabbare än Roest. När väl speakern annonserade Nils som världsmästare på distansen 5000m för juniorer utbröt en total lycka och alla spänningar bara rann av både mig och Nils.

5

Målgång och resultatet står klar, JVM-guld!

Nils har preseterat mycket bra resultat på 5000m under säsongen men hade en väldigt tuff period under Januari med många sjukdomsdagar. Med tanke på sjukdomsdagarna så har det bara handlat om att vila, bli frisk och genomföra kvalitativa träningspass som jag vet sedan tidigare att Nils har svarat bra på. I Januari så vill jag erkänna att jag inte trodde att det skulle räcka till en guldmedalj och att Nils skulle kunna försvara guldet från ifjol. Medalj hade jag dock en tro på. 

Som Nils tränare och förbundskapten så är Nils värd detta guldet. Han har haft detta mål under hela säsongen och lagt ner otroligt mycket träning för att vara som bäst när det väl gäller.

3

Från vänster: Patrick Roest, Nils vd Poel och Emery Lehman

Detta mästerskap var det sista för Nils och Adams del. Adam kom att sluta på en sammalgd 15:e plats i allroundtävlingen och noterade som bäst en 12:e plats på 500m. Adam kommer att avsluta sin säsong i Calgary då han känner att han vill tävla mer. Detta med tanke på att han under december knappt fick tävla då han vurpade i Hamar och drog på sig en hjärnskakning. Nils kommer att avsluta sin säsong i kommande helg i Hamar. Därefter väntar en längre viloperiod.

Som förbundskapten vill jag passa på att tacka samtliga som har hälsat och gratulera efter framgångar både under säsongen men också nu efter guldet. Det är väldigt roligt och smickrande att få dessa hälsningar både från Sverige, men också utanför vårt land. Det är väldigt många norska, danska, finska och holländska supportrar som gratuelar Svensk skridsko för dom framgångar vi har haft.

6

Glädje, Lycka och en och annan tår i ögat

Hälsningar

Mattias Hadders

Förbundskapten & Sportchef

Foton: Szymon Sikora

Skribent: Mattias Hadders

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU