Hoppa till sidans innehåll

Rapport från juniorvärldscupen i Inzell

09 DEC 2012 20:15
Helgens världscup för juniorer är nu över och det är dags att samla ihop både tankar och intryck efter en väldigt bra helg.
  • Skapad: 09 DEC 2012 20:15

Efter gårdagens fina avslutning med brons på lagtempo för herrar så kändes det väldigt roligt att få kliva ur sängen och se vad denna dag hade att bjuda på. Jag vill dock erkänna att jag inte hade så många timmars sömn efter lagtempoinsatsen, men så här i efterhand så var det ändå helt ok.

Först ut var Caroline som visade fin insats på 500m, men kom inte riktigt upp i nivå på 1500m. Hennes första distans för dagen var 1000m där hon noterade ett nytt personbästa. Efter det följde även Adam och Hampus samma linje och noterade nya personbästa. Därefter följde Hanna som körde 3000m och som min mening gjorde sitt bästa lopp för helgen. Tyvärr låg Hanna förkyld dagarna innan avresa och kanske inte kunde göra sig helt rättvis. Därefter följde Adam upp sin fina insats från 1000m till 3000m, där han sänkte sitt personbästa med cirka 2 sekunder. I kvartetten efter Adam körde Nils och Hampus. Nils plan var att gå under 4 minuter, tyvärr så missade han det med endast 0,01 sekund men dock ett nytt personbästa. Hampus som gjorde en fin insats i lagtempolaget tror jag inte hade så mycket krafter kvar för att sätta ett nytt personbästa. Men i mina ögon en bra insats. Strax därefter var det dags för Davids lopp. David signalerade redan tidigt på morgonen att det skulle bli en bra dag. Han kände sig än mer starkare efter lagtempot. Tiden och placeringen talar för sig själv, men att få ta del av hans åkning var en häftig upplevelse. Det är alltid häftigt att få stå vid sidan och få ta del av när någon slår nya personbästa eller andra rekord, tillika bra skridskoåkning. Vilket jag fick uppleva i samtliga par då våra duktiga svenska juniorer och ungdomar åkte. Efter Davids par var det isprepp och efter preppen slog sig en korean precis in före David. Han gjorde ett fint lopp och det är bara att gratulera Korea.

När det väl stod klart att David blev tvåa och samtligas i det svenska lagets fina insatser så var min spontana tanke att, Vi har ett väldigt bra lag och vi slår många länder och åkare som vi tidigare har varit långt bakom. Det känns verkligen som att Sverige är tillbaka med både spets och bredd. Då menar jag bredd till det lag vi har och i förhållande till de tider vi presterar.

Det avslutande eventet var damernas och herrarnas masstart. På damsidan startade Caroline och Hanna som var med för första gången i dessa sammanhang. Tjejerna låg med bra och gjorde en fin prestation. De vågade att ta för sig och visa att de också ville vara med om placeringar då det drog ihop sig.

På herrsidan startade Nils och Hampus och efter cirka 2 varv ökade Hampus farten något och kom ut i tätt. I rygg på Hampus låg Nils som valde att satsa fullt ut och skaka av sig några. Han körde cirka 3 varv själv i tät och lyckades i och med den insatsen att knipa 5 poäng under spurtpriserna. Nils blev upphunnen och valde att lägga sig relativt långt bak i ledet.  Inte visste vi i efterhand att hans poäng det skulle räcka till en tredje plats. ISU har ett annat poängsystem för juniorer i jämförelse mot seniortävlingar och detta gynnade oss i detta sammanhang. Att se resultattavla var en chock och naturligtvis stor portion glädje. Glädjeyran efter Davids 3000m lopp hade inte lagt sig och nu fylldes den på ytterligare med Nils tredje plats.

Som summering vill jag framföra ett stort tack till åkarna. Jag vet vilket jobb som ligger bakom dessa insatser. Samtliga i laget är lika viktigt och samtliga har en stor betydelse för varandra. När positiva resultat levereras så sker någon form av positiv energi inom hela laget och alla lyfts ytterligare till en högre nivå. Fyra av laget gör debut i dessa sammanhang och att kunna slå sina personbästa är enligt mig ett tecken på att man vet vad man skall göra och gör det till 100%.

Många länder har fått upp ögonen för Sverige och är nyfikna på hur vi jobbar och tänker kring vår idrott. Detta är självklart inget jag delar med mig av helt och hållet. Det räcker med att säga att hårt arbete ligger bakom de aktivas insatser samt en väldigt fin inställning till sin idrott.

Jag hoppas att juniorlandslaget insats skall ge en positiv inspiration till övriga ungdomar och juniorer i Sverige, likaså till ledare och tränare samt övriga aktiva som gillar att åka någon form av skridsko. Vi kan också åka fort på skridskor och det har vi bevisat under denna helg.

Mattias Hadders

Förbundskapten Hastighet

 

Resultat

Skribent: Mattias Hadders

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU