Hoppa till sidans innehåll

Resebrev från Nord-Amerika

18 NOV 2013 19:35
Resultaten för våra svenska åkare under de två världscuperna blev 3 svenska rekord och 8 personliga rekord.
  • Skapad: 18 NOV 2013 19:35

Turnén i Nord-Amerika är nu över och just nu är vi på resande fot hem till Sverige och Tyskland igen. Resultaten med tävlingarna i Calgary och Salt Lake City är vi väldigt nöjda med. David Andersson öppnade starkt i Calgary med två fina personliga rekord på 1000m och 1500m. Nils van der Poel noterade nytt personbästa på 5000m och snuddade på det svenska juniorrekordet. Johanna Östlund kom inte riktigt upp i den nivå vi hade hoppats på. En trolig orsak kan vara miljöombytet mellan Inzell och Calgary tillika en aning jet lag. Efter de avslutande tävlingarna i Calgary fortsatte äventyret till USA och Salt Lake City.

 

Inför tävlingen i Salt Lake City valde vi att minska ner på en distans för Johanna, vilket visade sig vara ett klokt beslut. Johanna noterade ett nytt svenskt rekord på 1500m och därmed första dam från Sverige som gick under 2 minuter på 1500m. Det nya svenska rekordet lyder 1,59,75 och hölls tidigare av Sofia Hassel, tidigare Albertsson. Detta lovade gott inför det kommande 1000m loppet som låg under söndagens tävlingar. Johanna öppnade väldigt starkt men tappade en aning på det avslutande varvet. Henne starka öppning visade sig räcka för putsade det svenska rekordet med 0,5 sekunder. Det nya svenska rekordet lyder 1,18,01 och den tidigare rekordhållaren var Sofia Hassel.

 

David Andersson hade tidigare i veckan visat fin form på träning, där han noterade varvtider som han aldrig gjort innan. Tyvärr började hans astmabesvär göra sig påmind och han kände sig inte i någon 100% hälsoform. 1500m loppet blev därmed inte alls vad vi hade hoppats på, medan 1000m genomfördes av ren vilja och en smula frustration över den mindre bra prestationen under 1500m loppet. För Davids del blir varje tävling på ny arena en lärdom och hur han ska jobba för att få astman under kontroll. För Davids del blir det nu att vila luftrör och lungor samt börja fokusera på tävlingen i Astana.

 

För Nils van der Poel var målet att sänka det svenska juniorrekordet på 5000m. Vi tog lärdom av loppet från Calgary och visste vilka faser av loppet som var extra viktig att fokusera på. Nils gick i par mot samma motstånder från helgen innan (Shane Williams, Japan). Loppet började jämnt men när cirka 6 varv återstod lade japanen in en otrolig stöt och drog ifrån. Nils valde att fokusera på sin åkning vilket räckte att sänka rekordet ner till 6,29,71 vilket innebar första junior under 6,30 på 5000m. Det tidigare rekordet hade Johan Röjler på 6,31.

 

I övrigt har det varit fantastiska tävlingar med världsrekord  på damernas 500m och 1000m. Likaså noterade det holländska lagtempolaget (herrar) nytt världsrekord i lagtempo. Nivån på både dam och herrsidan är överlag otroligt hög i år, och det märks att det är en OS-säsong. Som exempel så krävdes det runt 1,48,5 på herrarnas 1500m för att kvala till OS 2010 i Vancouver. I år krävs runt 1,46,5 eller bättre. Likaså märks det att nivån på 5000m herrar är otroligt hög. Inga nya världsrekord noterades på denna distans, men fler gör utvecklingssteg och nivån är betydligt högre. Troligtvis får man åka OS om man kört bättre än 6,25. På damsidan är nivån också väldigt hög och det kommer att krävas tider som är bättre än satta OS-kvaltider.

Nu återstår det två världscuper, där den ena är Astana och den avslutande innan jul är i Berlin. Min förhoppning och tro är att de tider som är noterade i samband med tävlingarna i Calgary och Salt Lake City ska räcka för att eventuellt få en OS-biljett. Vi har valt att inte ta ut något i förskott utan fokuserar på en tävling och distans i taget. OS finns med i våra mål och planering men ligger per idag lite för långt bort för att fokusera på.

Inom kort publicerar ISU den aktuella OS listan och runt jul vet vi med säkerhet om vi finns med eller inte. Likaså ifall SOK väljer att skicka oss eller inte. Processen kring uttagningen och accepterande av deltagarplatser görs av varje lands respektive olympisk kommittee.

 

Det svenska landslaget bestående av Johanna Östlund, David Andersson, Nils van der Poel och ledare Mattias Hadders vill passa på att tacka samtliga för den support vi har fått genom mail och olika sociala medier. Tack!

 

Resultat från Calgary

Resultat Salt Lake City

Skribent: Mattias Hadders

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU