Hoppa till sidans innehåll

Satsning på hastighet säsong 2012-2013

23 JUL 2012 16:09
I uppdraget som idrottskoordinator och landslagstränare har jag ansvaret som berör elit och tävling för samtliga discipliner. Mitt första uppdrag har varit att dra upp riktlinjer för kommande satsningar, men också skapa långsiktiga planer. Först ut presenteras kommande hastighetssatsning för ungdomar, juniorer och seniorer.
  • Skapad: 23 JUL 2012 16:09

Svenska Skridskoförbundets idé och arbetssätt att forma och skapa så bra möjligheter till lovande och talangfulla aktiva inom skridskosporten. Dom kommande åren mot OS i Sochi 2014, PeyongChang 2018 och OS 2022 kommer vi arbeta aktivt med att ge våra aktiva så bra förutsättningar utifrån från de ekonomiska ramarna som Svenska Skridskoförbundet har. Att satsa mot OS i Sochi ligger kanske lite för nära in på, men det är inte omöjligt till ett svenskt deltagande. Däremot ser det väldigt bra ut per idag vad gäller deltagande år 2018 och 2022.

Vår modell baseras på SOK´s topp och talangprogram samt utmanargrupp. I dessa grupper vill vi fylla på med aktiva inom hastighet, short track och inlines samt säkerställa ett upplägg som vara minst under 2 år. Under dessa år kommer vi aktivt utvärdera och omvärdera varje individ utifall den aktiva skall flyttas uppåt alternativt nedåt eller plockas bort från våra grupper. Nedan följer grupperna för hastighet.

 

Toppgrupp:

I denna grupp ingår åkare som har nått sådana resultat att de anses kunna nå topp 20 placeringar på seniorvärldscup eller motsvarande samt seniormästerskapstävlingar

Idagsläget finns inga åkare i denna grupp

 

Talanggrupp:

I denna grupp ingår åkare som har uppnått resultat som framskjutna placeringar alternativt deltagande på Junior världscup/Junior-VM. I gruppen finns även aktiva som har klarat de officiella kvaltiderna för deltagande på minst 1 distans på senior världscuper. Lika viktigt är att den aktive visar en offensiv vilja att ta nästa steg till ett etablerat deltagande på senior världscuper och mästerskap.

Namn:

Johanna Östlund – Hagaströms SK

David Andersson – SK Trollhättan

Erik Wetterdal  - IF Thor

Joel Wisting – Hagaströms SK

Hampus Larsson – SK Trollhättan

 

Utmanargrupp:

I denna grupp ingår lovanade och talangfulla juniorer och ungdomar som uppnått framskjutna placeringar på exempelvis Viking race, ungdomslandskamp eller SM-tävlingar. Likaså ska den aktive vissa en offensiv vilja att sträva uppåt i systemet. En av de viktigaste grunderna för dessa åkare är att vi kan se en helhet. Med detta menar vi att den aktive ska ha goda kapaciteter att prestera på flera distanser.

Namn:

Nils van der Poel – SK Trollhättan

Caroline Karlsson – Hagaströms SK

Adam Axelsson – SK Winner

Hanna van der Poel - SK Trollhättan

Tilda Carlsson – IK Wega

Oskar Gustafsson – Sundsvalls SK

Amanda Hallberg – Hagaströms SK

 

Gruppen är inte fast till 100% utan jag som ansvarig tränare & i dialog med klubbtränare gör olika bedömningar ifall den aktive som jag nominerat skall vara med eller inte. Ser vi tydliga framsteg hos någon aktiv som inte finns med i den första uttagningen kan justeringar göras. En aktiv som blir uttagen till läger alternativt internationella tävlingar ska vara fri från skador. 

 

Mina mål som ansvarig för denna grupp är:

Skapa en sådan bra och prestationsfrämjande miljö som möjligt som ska leda oss till framgångar på internationella tävlingar som Viking race, Junior världscup & mästerskap samt formas in mot senior världscuper och mästerskap.

 

Mina planer och tankar är långsiktiga och jag kräver inte resultat direkt på tävlingsbanan, utan jag är mer intresserad av utvecklingen både vad gäller träning, resultat med också mognadsmässigt, dvs är jag redo för JVC, JVM eller liknande. Jag vill så att säga skynda långsamt. För att nå dessa mål är det vikitgt att de aktiva visar ett seriöst intresse och kapacitet för att tävla och prestera på flera distanser.

 

Lägerplanering

Johanna Östlund beriver sin satsning på Kia Speed Skating Academy i Inzell och kommer följa deras upplägg till 100%. Övriga kommer att erbjudas att följa med till Hamar & Inzell på isläger. Datum för dessa är:

 

- Hamar: 29/7 - 4/8

- Inzell 1/10 - 8/10

- Inzell 27/10 - 4/11

 

Jag vill betona att satsningen på skridskoakademin som Svenska Skridskoförbundet gör tillsammans med finska och danska förbunden är en viktig del i vår framtida satsningar för talangfulla ungdomar. Mer information om uttagningar till skridskoakademin 2012-2013 kommer att publiceras i augusti.

Ansökningsperioden för Skridskoakademin är redan igång och vi önskar få in ansökningshandlingarna senast den första augusti. Ansökningshandlingar till skridskoakadmin hittar du här

Skribent: Mattias Hadders

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU