Hoppa till sidans innehåll

Summering från Mosvika

09 MAJ 2016 20:55
Under 5 dagar genomfördes ett lyckat träningsläger där delar av Blågult och Unga Blågult var med.
  • Skapad: 09 MAJ 2016 20:55

Resan till Mosvika startade på onsdagen den 4:e maj där truppen träffades på Arlanda för fortsatt förflyttelse till Trondheim. Väl där möttes vi upp av en buss som transporterade oss vidare till vår slutdestination. 

Väl på plats bytte vi om till träningskläder för att ge oss ut i den kuperade terrängen för ett kombinerat pass som innefattade jogg och "stenåldersstyrka". Mitt i skogen delades gruppen i par med uppgiften att finna en sten som båda parter kunde lyfta. Viktigt var det att hitta en relativt tung sten. Därefter fick de kasta stenen mellan varandra, vilket kan likna ett klassiskt marklyft. 

Sträckan fortsatte vidare och nästa stop och uppgift blev att finna rätt på en relativt tung stock där tjejerna och killarna fick jobba i varsin grupp. När väl stocken var funnen körde vi klassiska djupa benböj. Här fick de jobba med samarbete och finna en rytm som passade gruppen. Därefter fortsatte vi vidare till en hinderbana där alla startade med balansgång på ett rep och vidare med klättra, hänga i rep och andra kvalitéer som krävs för att ta sig genom en hinderbana. 

På torsdagsmorgon tog Tomas & Even Northug ut gruppen på långtur genom skog, myrr, snö och bäckar. Gruppen var ute mellan 2-3 timmar och många fick en riktigt energiboost av denna tur. Många menade att detta var den bästa runda de någonsin gjort. Pass 2 innefattade klassiska barmark där vi satte ihop olika övningar till en cirkelträning. Övningar som slideboard, kurvböj, kurvgång, tyngdöverföring, baby steps, imgång, kvadrathopp och några bålövningar fanns med i cirkeln.

Under fredagen passade vi på att köra inlines med fokus på långt & lugn, dvs intensiteten i passet skulle vara lågt. I samband med vårt inlinespass körde Northugs rullskidor. I samband med detta pass var även norsk media på plats och ville veta mer om svensk skridsko, hur vi kan dra nytta av upplägget som Northug har och hur vi kan finna samarbete för framtiden för att utveckla varandra. Pass 2 innefattade backlöp där vi jobbade på snabbhet och reaktion. Backen som vi sprang i var precis i anslutning till Familjen Northugs hem och där bröderna har genomfört många backpass. 

Lördagen genomfördes ett styrkepass kombinerat med inlinesteknik. Då gymet låg i en industrilokal som var väldigt litet för oss så fick vi flytta ut vikter och stänger utomhus, vilket var helt perfekt då platsen låg precis brevid fjorden som löpte in mot Mosvika. Pass 2 fick gruppen ut och jogga i skogen igen med samma tema som vi hade med Northugs.

Under dessa dagar fick gruppen även jobba med uppgifter som baseras på bl.a. SSF´s värdegrund och hur vi i gruppen kan aplicera detta på vår satsning. Frågor som berör hur vi uppträder mot varandra, hur tolkar vi frågor och agerar kring Offeniva & Attraktiva åkare och ledare. Hur tolkar och arbetar vi med Image och Kultur. Detta kommer vi jobba vidare med då gruppen träffas nästa gång vilket är mellan den 27-28:e maj på Bosön. Gruppen fick också skriva ner både personliga målsättningar och vilka mål som gruppen ska ha och framförallt hur vi ska ta oss till målen. Detta arbetet kommer vi också jobba vidare.

Vår sponsor SveaNor fanns också på plats och fick möjlighet att lära känna åkarna och tränarna ännu bättre. SveaNor fick också uttrycka vilka mål de har för vår satsning och vad de vill se. Steinar Stokke från SveaNor var väldigt tydlig:

- Samarbeta, stötta och hjälp varandra till framgång och ta medaljer. 

De var väldigt imponerade av gruppen och ser stor potential i det arbete vi gör.

Vi vill rikta ett extra stort tack till John, Tomas & Even Northug som ställde upp med både bil, media, mat och guidningen i skogen. Likaså ett stort tack till föreläsningen som John höll i under lördagskvällen. Temat i föreläsningen var "Hur Petter har nått till den nivå han tävlar på". Det innefattade bl.a. vikten av att föra träningsdagbok, 24-timmars idrottaren, fokus på träning och tävling och framförallt hur börderna tränade när de var barn och ungdomar. En hemlighet verkar vara att hoppa trampolin, testa många olika idrotter och leka tävlingar. Det var först vid 16 års ålder som de börja träna mer strukturerat för att bli riktigt duktiga på skidor.

Vi vill också tacka Terje Haugan som stod för uppehället i Mosvika och likaså alla trevliga männsikor som fick en chans att träffa. Alla ser vekligen upp till idrottare i Mosvika och tyckte det var extra roligt att vi var på besök.

Tack också till våra egna åkare som gjorde ett mycket bra jobb tillsammans!

Titta gärna in på SSF´s facebook och twitter för mer bilder och film.

Häslningar från aktiva och tränare i Blågult & Unga Blågult

IMG_0066 (1)

Skribent: Mattias Hadders

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU