Hoppa till sidans innehåll

Om Marathon


Tävlingar som består av längre distanser kallas marathonlopp, långlopp eller långdistanslopp. Den totala distansen är avgörande, medan banlängd, underlag och typ av skridskor varierar. Sporten har förekommit i olika former genom tiderna, och passar såväl motionärer som elitåkare.

 

I Sverige körs tävlingar till största delen på sjöisar med plogade banor. Väderförhållanden och iskvalitet är svåra att påverka vilket innebär att vissa tävlingar körs i snöstorm, extrem kyla eller på dålig is  De flesta som tävlar föredrar naturligtvis solsken och fin is, men vissa ser även naturens krafter som en del av utmaningen i sporten. 

 

Marathontävlingarnas distanser varierar mellan 21 km och 200 km. Banan körs ett eller flera varv som ofta är 10 km eller längre, men banlängder ner till 400 m förekommer.  Vissa lopp har landpassager, som måste passeras gående eller springande. I samband med de längre tävlingsdistanserna arrangeras det ofta kortare tävlingar ner till 5 km för barn och ovana åkare.

 

Startfältet delas upp i tävlings- och motionärsklasser med gemensam start inom klassen (s.k. masstart). Åkarna kör ofta i klungor där man tar hjälp av varandra för att få skydd mot vinden. I elitklass behövs därför, förutom åkstyrka och teknik, även tävlingserfarenhet för att göra ett taktiskt bra lopp. I andra länder är det även vanligt att man tävlar i lag där man hjälps åt inom laget för att vinna.

 

De flesta tävlar på hastighetsskridskor eller långfärdsskridskor, men alla typer av skridskor är tillåtna. Förr användes hastighetsskridskor med fast häl, men numera används uteslutande hastighetsskridskor med lös häl, s.k. klappskridskor. Även långfärdsskridskor med lös häl används i allt större utsträckning. Hastighetsskridskor dominerade tävlingarna förr i tiden, och har nu återtagit greppet om tävlingsklassen efter en period av långfärdsskridskodominans. Valet av skridskor är sällan enkelt, eftersom isens kvalitet och antalet landpassager påverkar vilken typ av skridskor som går snabbast..

 

Sveriges första långlopp på skridskor var Prinsloppet, som hölls den 28 mars 1971 på initiativ av Prins Bertil. Loppet var till en början 50 km, med start i Gärdnäs och målgång i Strömsund. Distansen förlängdes senare till 100 km, och tävlingen lades ner 1977.

Det första Sollentunaloppet gick av stapeln den 4 mars 1973. Tävlingen har blivit en klassiker, som än idag körs på Norrviken.

Två andra stora tävlingar som kördes på 70-talet var Ammeröloppet och Isjakten . Loppen gick på Revsundsjön i Jämtland och var 25 resp. 50 km långa.

Mellan 1975 och 1978 organiserades flera varvlopp på den klassiska arenan Östermalms IP (OIP) i Stockholm. Stockholm Speedskaters återupptog glädjande nog denna tradition år 2008, då ett varvlopp arrangerades i samband med skridskons dag på ÖIP.

Vikingarännet körs längs den klassiska vikingaleden mellan Uppsala och Stockholm. Det första loppet gick 1999, och distanser mellan 20 och 80 km erbjuds för att locka alla typer av åkare. Loppet är Sveriges största långdistanslopp, med flera tusen deltagare.

Marathon SM genomförs för första gången år 2010. Loppet går på Orsasjön och distansen är 50 km för både herrar och damer.

 

Sporten är störst i Holland, där det körs många tävlingar både inomhus och utomhus. Den mest omtalade tävlingen är Elfstedentocht (Elvastadsloppet), som körs på kanalerna  mellan elva städer. Loppet har arrangerats  sedan 1909, men  har inte kunnat genomföras sedan 1997 på grund av isbrist.  Motionsklassen begränsas till 16 000 åkare, och platserna tar slut mycket snabbt varje år trots låg sannolikhet för loppets genomförande.

I december 2007 öppnades FlevOnice, som är en 5 km lång konstfrusen isbana som kostade 20 miljoner Euro att bygga. Där kan nu både elit och allmänhet åka minst 100 dagar om året. Skridskosportens popularitet i Holland tydliggörs ytterligare av att över en miljon hastighetsskridskor såldes i samband med den kalla vintern 2009!

 

Sporten utövas även i våra grannländer, med Finland som största aktör. Deras mest kända lopp är Finland Ice Marathon, som är 200 km långt. Tävlingen kallades tidigare Alternativa Elvastadsloppet och är ett samarbete mellan Holland och Finland.

 

Uppdaterad: 24 JAN 2019 15:59 Skribent: Anne Österberg

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

SISU