Hoppa till sidans innehåll

Steg 1: Lära sig det första skäret


Det första skäret är där allt börjar. Utövarna är troligtvis i förskoleåldern och detta är det första steget där utövarna lär sig olika grundläggande rörelsemönster som tex springa, hoppa, kasta, fånga, sparka, flyta och glida. Detta steg ska även stimulera till rörelseglädje. De flesta av dessa aktiviteter kan vara föräldra ledda och genomföras i stort sett vart som helst. Här är det viktigt att det är många ledare och vuxna engagerade.

 

När det kommer till den specifika idrotten bör det finnas en strukturerad modell där utövarna lär sig att åka skridskor exempelvis en skridskoskola/nybörjarverksamhet. Ett bra sätt är att börja är att lära sig de grundläggande skridskofärdigheterna som balans, glida/rulla, starta/stoppa och att stå rakt på skridskorna. Övningar ska göras i ett lekformat som stimulerar och uppmuntrar till barnens/utövarens nyfikenhet och intresse.

 

Det finns inga skridskospecifika program för utövarna i steg 1. Upplägget som kan erbjudas av föreningarna bör fokusera på rörelseglädje. Låt utövarna ha skoj samt lära de att åka skridskor. Val av skenor eller hjul är inte det väsentliga och det är viktigt att tänka på att låta barnen få vara med och bestämma vad de vill åka på.

 

Det första skäret ska stimulera till att förbättra utvecklingen av hjärnans funktion, fysisk koordination, grovmotorik, hållning och balans. Det hjälper också barnen att bygga förtroende, sociala färdigheter, emotionell kontroll, fantasi och samtidigt minska stress samt förbättra sömnen.

Läs och ta del av mer information:

Övningsbank till tips på övningar (video)

Skridskomärken kopplat till Steg 1: Tusenfotingen Grön

Förslag på litteratur

Läs mer om följande steg i Fundamentet:

Steg 2: Träna för grundläggande färdigheter

Steg 3: Lära sig att träna

Till Långsiktiga utvecklingsplanen

Uppdaterad: 27 FEB 2019 21:33 Skribent: Mattias Hadders
Epost: Adressen Gömd


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU