Hoppa till sidans innehåll

Steg 7: Lära sig att prestera på topp


Att lära sig att prestera på topp är en av de två sista stegen i utveckling. Utövare i detta steg bör befinna sig i något av förbundets utvecklingsverksamhet och /eller landslag och bör tävla regelbundet med målet att representera förbundet vid internationella tävlingar och mästerskap.

 

Utövare i detta steget har uppnått målen för ”Träna för att Tävla” och kommer i detta skede att fortsätta att arbeta med prioriterade områden. Förberedelserna är mycket specialiserade och fokuset är att förfina den kompetens som krävs för att nå medaljer och podiumplatser på den högsta internationella nivån. Idrottare kan visa på en speciell potential, har ett professionellt förhållningssätt till sin träning.  Träning genomförs med hög volym och stor grad av noggrannhet med fokus på topp prestationer. De kan nu vara heltidsidrottare. Detta kan dock kombineras med anpassade studier som till ex vid RIU(riksidrottsuniversitet) eller EVL (Elevvänliga lärosäten)

 

De tidigare stadierna har utvecklat och optimerat färdigheter, taktik, och tillhörande kapacitet för varje utövare. Utövaren har nu insett sin fulla genetiska potential. De måste nu träna för att maximera och underhålla sin konkurrenskraft på den högsta nivån. Det ställs krav på utövaren, organisation och verksamheten för att uppnå en nivå som motsvarar världsklass: i form av kompetens, träningsmetoder, miljö, utrustning och anläggningar som uppfyller kraven för idrotten.

 

Ett annat alternativ är att ta steget vidare till ”Aktiv hela livet” där tävlingsmomentet inte nödvändigtvis har lika stort fokus. Dock kan den aktiva som inte når detta steg fortsätta på några av stegen under och på så sätt förlänga sitt tävlande eller på annat sätt vara verksam inom skridsko.

 

Att tänka på:

 • Utövaren ska träna för att tävla på den högsta nivån.
 • Regelbunden träning i tävlingshastighet för att anpassa tekniska och taktiska färdigheter till de hastighetskrav som finns för att prestera på den högsta nivån
 • Den aktiva blir mer självständig och oberoende och tar ett allt större ansvar för sin egen utveckling.
 • Den aktiva vet allt mer om sig själv och kan uttrycka detta till olika ledare som man har att förhålla sig till.
 • Ta hänsyn till den personliga utvecklingen hos den aktiva.
 • Ta utgångspunkt i att bredda den aktives repertoar av färdigheter ifrån träningssituationer och tillämpa dessa färdigheter i tävlingssituationer
 • Utövaren ska ha utvecklat förmågan att kunna prestera när det gäller.
 • Tränaren ska säkerställa att träningen kännetecknas av kvalité och tar utgångspunkt i den aktives förmågor och färdigheter samt den aktives målsättningar och vilja.
 • Tränaren planerar viloperioder för att förebygga fysisk och psykisk utbrändhet.
 • Periodisering av träning och tävling har utvecklats som ett sätt att ge en ram för goda prestationer.
 • I detta steg ska det finnas tävlingar som karakteriseras som mindre viktiga dvs träningstävling, och som ska ligga till grund till en förberedelse mot större tävlingar.
 • Målet med steget är maximera och underhålla utövarens samtliga kapaciteter så att den aktiva når sin maximala potential.  
 • Utövaren lär sig att anpassa sig till olika miljöer för att kunna prestera sitt bästa.
 • Den aktiva har en tävlingsplanering som är väl balanserad med nationella och internationella tävlingar som stärker den aktives mål och ambition på såväl kort som på lång sikt. 

Rekommenderade dokument:

Träningsdokumenatation:

Tidigare steg och nästa steg i LUP:en

Steg 6: Träna för att tävla

Steg 8: Lära sig att prestera på topp

Aktiv hela livet

Uppdaterad: 27 FEB 2019 21:33 Skribent: Mattias Hadders
Epost: Adressen Gömd


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

SISU