Hoppa till sidans innehåll

Steg 8: Träna för topprestationer


 

Steget ”Träna för topprestationer” är den sista fasen i utvecklingen som baseras på tävling och prestation. Endast en liten procent av aktiva når detta steg. Utövare i detta steg är fullt förberedd fysisk, mentalt, teknisk och och taktisk och har en övertygelse och en tro på att de kan vinna på den högsta internationella nivå. Utövaren i detta steget är en del av en landslagssatsning och strävar efter medaljer på internationella mästerskap som EM, VM, och OS samt världscuper.

 

Alla utövare i detta steget har gått igenom samtliga av de olika stegen i LUP’en och successivt nått målet att lära sig att vinna. Förberedelserna är mycket specialiserade och det primära är att tävla på internationella evenemang. Nationella tävlingar är viktiga träningstävlingar som leder den aktiva mot sina internationella mål. Dessa åkare är idrottare som har visat en stor potential för att vara internationellt konkurrens kraftiga och har visat potential att vinna internationella tävlingar/matcher. De kan nu ha uppnått en status som heltids elitidrottare.

Att tänka på:

 • Det ställs nu krav på miljö, organisation och verksamheten på en nivå som motsvarar vad övrig världselit har tillgång till. Detta avser bland annat sparring, material och utrustning och anläggningar som uppfyller kraven för idrotten. 
 • Kunskap och förståelse kring vilka krav som ställs på organisationen, den utövaren och ledare/tränare är centralt. En god samverkan mellan förbundet, den aktiva och dennes förening är avgörande för verksamheten
 • Utövaren i detta skede ska veta vad som krävs för att vinna och utvecklar planer med sina tränare att vara som bäst när det gäller.
 • Att skapa en vinnarmentalitet och en vinnarkultur där det är viktig att vinna tävlingar 
 • Att utövarna har en inre motivation och att de har motivation att ta ett stort eget ansvar för sin utveckling. Det är även viktigt att utövarna tror själva att de kan bli bäst
 • Att ha möjligheter att kunna träna med de bästa i världen
 • Träningen skall vara inriktad mot att prestera på tävlingar och simulering av tävling även i träningssituationen är central.
 • Att utövaren har en professionell livsstil som är anpassad mot de mål som är satta
 • Säkerställa att program är anpassade till utövaren och att man utnyttjar resurserna på bästa möjliga sätt
 • Fokus handlar om att jobba med detaljer och förfining av alla olika färdigheter som krävs för att prestera på den högsta nivån.
 • Utövaren har god kännedom om sin egna förmåga och är väl insatt i vad som krävs i prestationen
 • Utövaren skall ha god kännedom om och förståelse för vad det innebär att göra en elitsatsning med allt som det innebär utöver det sportsliga (dvs support team, sponsorer, finansiering, media osv)

Rekommenderade dokument:

Träningsdokumenatation:

Tidigare steg i LUP:en

Steg 7: Lära sig att prestera på topp

Aktiv hela livet

Uppdaterad: 27 FEB 2019 21:33 Skribent: Mattias Hadders
Epost: Adressen Gömd


langsiktigutvecklingsplan


Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

SISU