Hoppa till sidans innehåll

Kongressens tredje dag

09 JUN 2016 06:18
Nu inne på tredje dagen av kongressen. Gick inte igår att rapportera då hemsidan – alla förbunds – låg nere för underhåll.
  • Uppdaterad: 09 JUN 2016 06:26

Från gårdagen kan jag rapportera att det handlade om motioner och förslag från council - internationella förbundets styrelse – om ändringar i constituion, vilket närmast får översättas med stadgar. Man kan säga att det finns åtminstone tre nivåer på stadgar; constitution, general regulations och sedan special regulations. Vid avhandling av constitution och general regulations är alla röstberättigade närvarande och kan rösta. När det gäller special regulations så sammanträder och röstar men enbart med företrädare för varje s. Vi i speed skating har då egna överläggningar och röstar med figure skating har motsvarande på sin kant. Krångligt, nja på plats lär man sig ganska snabbt.

Från överläggningar igår och röstning om ändringar i constituion kan jag meddela man beslutat inrätta ett Athletes commission, ett råd bestående av aktiva eller i det närmaste aktiva utövare av våra sporter. Ganska vanligt idag att man inom både internationella och nationelle förbund har någon konstruktion för att få aktiva med i beslutsprocesser som rör sporterna. Det finns något som heter ” Forum” och är möte mellan kongresserna, som äger rum vart fjärde år. Det beslöts att Forum skall försöka förläggas till plats och tid då något ISU event äger rum för att minska på kostnader för de deltagande nationernas företrädare. Man kanske ändå är på plats då…Antalet ledamöter i styrelsen utökades från 11 inklusive ordförande samt två vice ordföranden till 13. Speed Skating och Figure Skating skall vardera ha 5 ledamöter samt en vice ordförande vardera. Därtill kommer givetvis ordföranden varför antalet blir 13. Detta beslut påverkar redan valet under kongressen. ’

En omfattande fråga under behandling av general regulations var hur tävlingskalendern för ”Long Track” skall läggas upp med alla årliga VM och World Cup-tävlingar. Det är idag knappast någon som utanför familjekretsen av intresserade inom skridsko som kan svara på vem/vilka som vann VM 2016? Vi har årligen 6 World Cup- tävlingar, ett Distans VM, Ett Sprint VM och slutligen ett Allround VM. Alla vid olika tidpunkter och platser. Därtill kommer för oss i Europa också EM varje år. Det blir något sorts inflation i mästerskap som ofrånkomligen minskar intresset. Det blev en mycket omfattande diskussion och till slut tröttnade ordföranden på det hela och föreslog att länderna inom hastighet för ta frågan på remiss och komma tillbaka med ett gemensamt förslag.

Idag beslöts – från tekniska mötet inom speed skating som fick frågan på remiss - att begränsa det hela till att köra ett VM varje år samt ett antal World Cup tävlingar. Allround och sprint vartannat år (på samma plats och tid) och distans VM vartannat år. Kalle och jag pläderade för detta och så blev också beslutet. Hoppas att det håller sig när det definitiva beslutet skall fattas på fredag inför alla närvarande. Man vet aldrig, kanske har konståkning synpunkter på tävlingskalendern inom hastighet? 

En nyhet som skall undersökas närmare är möjligheten att sätta världsrekord på att köra så långt som möjligt under en timma på tävlingsbana. Har funnits som form för många år sedan och man beslöt att titta närmare på detta. Inga definitiva beslut men ändå en öppning för en ny form.

Många andra frågor var upp till behandling, sammantaget är det säkert upp emot ett par hundra frågor som beslutas. Så detta var bara ett axplock av frågor med som jag tycker särskilt intresse.  

Med vänlig hälsning Roger

Skribent: Anne Österberg
Epost: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan

 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU