Hoppa till sidans innehåll

Skrinnaren Jan Kilian har avlidit

08 SEP 2016 10:35
Jan Kilian Stockholm avled i våras vid 93 års ålder. Läs Nils Larssons och Ulf Silfverlings runa över denna stora man.
  • Uppdaterad: 08 SEP 2016 11:15

Jan Kilian föddes i Ungern 1922. Hans far var skräddarmästare. På nära håll fick Jan uppleva andra världskriget, och såväl den tyska som den sovjetiska ockupationen av Budapest. Det är dock som skridskoinstruktör i Sverige vi kände honom bäst. Han berättade ofta hur han som barn hjälpte sin mor att skura genom att ”åka skridskor” på skurtrasor över golven. På detta sätt skaffade han sig en god teknik och insåg snart att han hade talang för hastighetsskridsko. Han började träna och efter bara två år slog han ungerskt rekord på 500 meter.

Jan insåg att han hade chans att bli bra och komma med i landslaget och få en utlandsresa, och vid olympiaden i S:t Moritz 1948 var han en av deltagarna. Detta var en stor prestation eftersom han under träning hade åkt rakt ut i en kurva och fått ett armeringsjärn genom ena lungan. Trots denna knappt läkta lunga lyckades han, enbart med sin goda teknik, placera sig på fjortonde plats på 500 meter.

Jan deltog även i EM i Davos 1949 men efter VM i Oslo samma år lyckades han lämna den välbevakade ungerska truppen och hoppa av. Han flyttade sedan till Sverige och verkade som ungdomsledare i både fotboll och skridsko och som rikstränare för skridskolandslaget.

Jan ansåg att det fanns mycket att förbättra när det gällde skridskoteknik hos de flesta hastighetsåkare. Han tyckte att de flesta felaktigt sparkade bakåt. För att få det rätta frånskjutet konstruerade Jan en träningsapparat varav ett exemplar ännu lär finnas kvar. Ännu 2010 menade han att han kände igen den stil han förespråkat hos flera av deltagarna i OS.

En genomgående tanke hos Jan Kilian var att ungdomsidrott måste vara roligt. Han sade själv att hastighetsåkning egentligen var tråkigt, men när han en dag för några år sedan kom till Östermalms IP medförande sina gamla hastighetsskridskor, så kunde man inte ta miste på rörelseglädjen. Skäret, isättningen, frånskjutet, känslan att flyga över isen – allt fanns ju kvar i huvudet och i minnet. Efter en viss övertalning fick vi ut honom på hans livs sista skridskorundor, enligt fru Britta nio till antalet. Med stöd, javisst, men hela tiden instruerande om hur det hela borde gå till. Inte många blev tekniskt godkända av dem som passerade.

Ungdomsidrotten behöver definitivt eldsjälar som Jan Kilian.

Ulf Silfverling och Nils Larsson

 

Skribent: Anne Österberg
Epost: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan

 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU