Hoppa till sidans innehåll

Ett halvår med Olympisk offensiv

07 JAN 2021 12:50
Det är dags att ge en återblick från satsningen Olympisk offensiv.
  • Skapad: 07 JAN 2021 12:50

För cirka ett år sedan började det föras dialog mellan Svenska Skridskoförbundet (SSF) och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) kring en gemensam satsning på unga talanger och med sikte mot de Olympiska spelen 2026. Projektet presenterades som Olympisk offensiv och skulle ha sin bas i Göteborg.

Under våren 2020 anställdes Joel Eriksson som huvudtränare därefter tillfrågades ett antal åkare om att ingå i satsningen. Av de tillfrågade så valde följande att tacka ja: 

  • Tina Svensson, Motala AIF
  • Ann-Marie Lindqvist, IFK Göteborg
  • Erika Lindgren, Eskilstuna IK
  • Arvid Karlingsjö, SK Trollhättan
  • Adam Axelsson, SK Winner
  • Oskar Nilsson, SK Pollux
  • Wilhelm Ekensskär, SK Trollhättan
  • David Karlingsjö, SK Trollhättan

Gruppen assisteras även av Mattias Hadders och man kommer även ge andra tidigare aktiva möjligheten att bistå gruppen. Per idag har bla Claudia Wallin, David Andersson och Erik Wetterdal varit med och bidragit till gruppen.

Under sommarperioden drog den gemensamma träningen igång med delvis träning på hemmaplan och med mindre samlingar i Göteborg. Som så mycket annat ställde Coronapandemin till det även för Olympisk offensiv, vilket ledde till att man fick justera i den tänkta planen. Under augusti bestämdes det att samtliga skulle infinna sig i Göteborg och därmed flytta ner sitt boskap. Samtliga aktiva som kom utifrån Göteborg har funnit bostad och lärt känna Göteborg som stad. Träningsanläggningarna som gruppen har verkat på är bla Marconihallen och Lödöseborg för short track träning, Friidrottens Hus och Wegastugan för styrketräning och närliggande områden för cykel och löpträning. Gruppen har även varit både i Trollhättan och på Ruddalen för att åka hastighetsskridskor. I träningsväg har gruppen fokuserat mycket på short track träning, styrka och intervallträning. Som support av har gruppen fått professionell stöd av bla resurspersoner från SOK när det kommer till styrketräning, Gruppen har även fått bra support av Mattias Reck när det kommer till intervall och genrell cykelträning. Mattias är professionell tränare i cykelstallet Trek-Segafredo. Joel som ansvarig huvudtränare jobbar nära dessa resurspersoner och för daglig dialog med Wolfgang Pischler som är ansvarig för projektet från SOK. Ansvariga från SSF har även regelbundna telefonmöten med representanter från de aktivas föreningar. Vi ser att dialogen med föreningarna är viktig så att alla involverade får veta hur projektet fortlöper.

Det som varit av prioritering för gruppen är att bygga upp en stark och funktionell kropp med målet att prestera först nästa år och framförallt när OS 2026 närmar sig. I och med pandemin och uteblivna tävlingar så har gruppen hela tiden varit ok med situationen och valt att hela tiden fokusera på träningen. Man har även genomfört ett antal fysiologiska tester på Göteborgs universitet och fått respons på hur man ligger till rent fysiologiskt. Under hösten har gruppen haft ett läger i tyska Inzell där man samtränat med Nils van der Poel och hans tränaren Johan Röjler. Gruppen var även representerade på det gemensamma träningslägret i Vålådalen tillsammans med andra idrottare från andra förbund och som ingår i Olympisk offensiv. 

De flesta i gruppen har hållt sig friska under pandemin samt kunna genomföra den planerade träningen. Några har haft skador och jobbat mer med rehab för att återställa sig så snabbt som möjligt. 

I skrivandet stund så är delar av gruppen nere i Inzell för att träna mer inriktad lagtempoträning och sparra Nils inför hans kommande EM. Förhoppningsvis kan vi ställa ett svenskt lag på startlinjen under världscupsbubblan i Heerenveen. Övriga gruppen är kvar i Göteborg och fortsätter med träning. Under februari kommer vi även genomföra träningsläger i regionen med bla short track i Lysekil och barmarksträning.

Vi hoppas att när pandemin har börjat mattas av kunna bjuda ner andra aktiva till Göteborg för att träna ihop. Likaså resa till andra platser i Sverige för att träna och samarbeta. Är det något som Joel vill så är det att kunna erbjuda fler aktiva att ges möjligheten att träna tillsammans och på så sett utvecklas. 

Skribent: Mattias Hadders
Epost: Adressen Gömd


langsiktigutvecklingsplan

 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU