Hoppa till sidans innehåll

Givande ordförandekonferens!

18 SEP 2016 23:04
Lördagen den 17 september anlände ett gäng engagerade föreningsordföranden till Quality Airport Hotel Arlanda Stad.
  • Uppdaterad: 19 SEP 2016 10:16

Inom ramen för projektet Making a Better Skating Nation (MBSN) så bjöd förbundet in till en ordförandekonferens för att tillsammans med föreningarna diskutera Svensk Skridskos framtid. 11 ordföranden tog chansen att påverka och bidra och tillsammans fick vi en helg som präglades av en härlig, positiv och öppen stämning. Alla tog sitt ansvar och bidrog med många tankar och synpunkter på hur vi tillsammans ska bli bättre.

Under lördagen var David Gustafsson från SISU vår processledare. Han gjorde som vanligt ett  strålande jobb och fick alla att känna sig delaktiga. 

Vi diskuterade bl a: Nuläget - önskat läge 2019.  Vi hade identifierat fyra frågor/områden som var nämndes mest i den engagemangsenkät som föreningar, styrelsen och andra under våren har besvarat. Och vi konstaterade följande: 

Föreningar/föreningsutveckling
Vi mår sisådär…., läger och tävlingsverksamhet är okey, för få personer har för många roller, rekrytering är viktigt, ledarbrist, utbildning behövs på alla plan, vi måste bygga laget och vi ska elda där det brinner.

Att vi är ett förbund med fem idrotter
Vi måste lära av varandra och av andra, vi måste se oss som en familj av idrotter, vi kan erbjuda året runt verksamhet, vi når fler och olika, vi behöver mötesplatser, förståelse för varandra verksamhet och olikheter, många viljor och jag vet bäst, fördelning av resurser osv.

Utbildning
Förbundet måste ”sälja in” sina utbildningar, struktur, vi har ett fåtal välutbildade och vi måste bli fler, men hur gör vi? Ren ledarskapsutbildning, Webb baserade utbildning? vi behöver utbildningar för tränare, funktionärer, domare, HBTQ, styrelseutbildningar, rätt kunskap om regler och teknik osv.

Kommunikation
Vi ska använda hemsida, mail och Facebook. Muntligt – samtala med andra inom Svensk skridsko. Vi måste få ut information tidigare, från SDF kommer knappt någon info, aktivera SDF:en, distrikten behövs inte, delaktighet i tävlingskalender etc, fler mötesplatser mellan förbund och föreningar,  Mediabevakning,


Under dagen pratade vi även kring målbilden för MBSN samt engagemang och delaktighet. Vi avslutade dagen över en god och trevlig middag.

På söndagen handlade pass ett om att reflektera och fundera på vad vi hade tagit med oss från lördagens diskussioner och då lät det bl a så här: Vi måste lära av varandra, bra med sammankomster, mycket intryck, start på något bra, positiv anda, vårda engagemanget, bra dialoger, inte viktigt att vara bäst, men viktigt att bli bättre, vi ska ta små steg på vägen, tänka Svensk Skridsko, vi måste bli fler, positivt med ordförandeträffar osv. 

Pass nummer två ”Det här är Skridskoförbundet”. Generalsekreterare Anne Österberg presenterade  förbundet och den verksamhet som vi ansvarar för, organisationen, förbundsstyrelsen och deras uppdrag samt personalen och de arbetsområden/uppgifter/projekt mm som hanteras. Vi tittade på Verksamhetsidé, Visionen, värdegrund och passet avslutades med en genomgång av förbundets ekonomi och budget.  

Tankar och reflektioner som diskuterades efter presentationen:
- Väldigt mycket frågor att hantera, hur klarar man av det?
- Vad gör styrelsen?
- Det låter svårt och jobbigt att administrera allt
- Mer information till verksamheten om vad som faktiskt hanteras av förbundskansliet
- Vad gör vi för Roller Derby?
- Antalet utövare är få! Det finns dom som tävlar utan licenser.
- Kan vi få ta del av mer statistik såsom, hur många som startar på tävlingar under året?

Sebastian Falk sammanfattade arbetet kring MBSN fram till nu och presenterade den projektplan som vi har arbetat efter. Han delade även med sig av lite tanker om framtiden.

Vi vill passa på att tacka!
David Gustafsson, Göran van der Poel, Martin Nilsson, Eva Westin, Jarle Pettersen, Björn Törnqvist, Christer Lorentzon, Sarah Ekstrand, Nils Engnell, Peter Gülich, Jonas Schön och Åsa Rowson för en fantastiskt givande och trevlig helg.

Från förbundsstyrelsen och anställd personal deltog Sebastian Falk, Sofia Larsson, Roger Bodin och Anne Österberg. 

Vad händer nu?
Nu ska vi centralt tillsammans med SISU bearbeta materialet från denna träff, enkätsvaren, materialet från tidigare träffar med styrelsen osv. När detta är gjort så tar vi fram ett förslag till verksamhetsplan och en målbild för MBSN.

Alla som var på plats under helgen kommer fortsättningsvis att vara delaktig i arbete genom att hållas uppdaterade och genom möjligheten att lämna synpunkter och feedback på arbetet fram till förbundsmötet2017.  

 

Skribent: Anne Österberg
Epost: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan

 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU