Hoppa till sidans innehåll

Långsiktig utvecklingsplan

24 JAN 2020 10:13
Känner du till att Skridskoförbundet har en ”Långsiktig utvecklingsplan”?
  • Skapad: 24 JAN 2020 10:13

Några veckor framöver kommer planen att presenteras i mindre delar på hemsidan, häng med och se vilken nytta du kan ha av planen i din verksamhet.

Den långsiktiga utvecklingsplanen beskriver först och främst en möjlig väg mot en eventuell elitkarriär, men det finns även en möjlighet att när som helst i processen gå in verksamheten som syftar till ett livslångt idrottande inom verksamheten,dvs ”Aktiv hela livet.”

Steg 1: Lära sig det första skäret

Det första skäret är där allt börjar. Utövarna är troligtvis i förskoleåldern och detta är det första steget där utövarna lär sig olika grundläggande rörelsemönster som tex springa, hoppa, kasta, fånga, sparka, flyta och glida. Detta steg ska även stimulera till rörelseglädje. De flesta av dessa aktiviteter kan vara föräldra ledda och genomföras i stort sett vart som helst. Här är det viktigt att det är många ledare och vuxna engagerade.

När det kommer till den specifika idrotten bör det finnas en strukturerad modell där utövarna lär sig att åka skridskor exempelvis en skridskoskola/nybörjarverksamhet. Ett bra sätt är att börja är att lära sig de grundläggande skridskofärdigheterna som balans, glida/rulla, starta/stoppa och att stå rakt på skridskorna. Övningar ska göras i ett lekformat som stimulerar och uppmuntrar till barnens/utövarens nyfikenhet och intresse.

Det finns inga skridskospecifika program för utövarna i steg 1. Upplägget som kan erbjudas av föreningarna bör fokusera på rörelseglädje. Låt utövarna ha skoj samt lära de att åka skridskor. Val av skenor eller hjul är inte det väsentliga och det är viktigt att tänka på att låta barnen få vara med och bestämma vad de vill åka på.

Det första skäret ska stimulera till att förbättra utvecklingen av hjärnans funktion, fysisk koordination, grovmotorik, hållning och balans. Det hjälper också barnen att bygga förtroende, sociala färdigheter, emotionell kontroll, fantasi och samtidigt minska stress samt förbättra sömnen.

Skridskomärkena som finns att beställa via förbundet är kopplade till de första stegen och används med fördel i skridskoskolor och för barn/ungdomar som håller på att lära sig grunderna i att åka skridskor på skenor eller hjul. 

https://www.skridsko.se/langsiktigutvecklingsplan/steg1-3fundamentet/steg1larasigdetforstaskaret/

Skribent: Sofia Isaksen
Epost: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan

 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU