Hoppa till sidans innehåll

Ordförande har ordet

31 AUG 2017 13:54
Vi fortsätter med "spalten" Ordförande har ordet och här kommer Mikael Erikssons första bidrag.
  • Skapad: 31 AUG 2017 13:54

Kära skridskovänner!

Det är nu fyra månader sedan ni valde en ny styrelse och ni undrar med all rätt vad vi som fick detta förtroende vid förbundsmötet ägnat oss åt sedan dess.

Innan jag kommer till det vill jag dock än en gång rikta ett varmt tack till de ledamöter som lämnade styrelsen i april. Främst förstås till Roger Bodin, som efter ett mångårigt engagemang som ordförande lämnade över klubban. Som ett erkännande av Rogers viktiga insatser för svensk skridsko beslutade förbundsmötet enhälligt att utnämna honom till hedersordförande. Vår tacksamhet riktas även till övriga som lämnade styrelsen vid mötet; vice ordförande Kalle Skoog, Linda Liljedahl och Helena Nyström. Jag är säker på att samtliga kommer att fortsätta att lämna viktiga bidrag till skridskosporten även utanför styrelsen! 

Med ett antal nya ledamöter i styrelsen, och inte minst en ny oprövad ordförande, är det naturligt att vi inledningsvis i de två styrelsemöten vi genomfört har ägnat en hel del av vår tid åt att sätta oss in i hela bredden av verksamhet i förbundet. Allt från elitfrågor till idrottslyftsbidrag och sponsoravtal, och allt från roller derby till short track har stått på dagordningen. Vi har lotsats genom dessa genomgångar med all den erfarenhet och kunskap som vår generalsekreterare Anne Österberg besitter – självklart också med bistånd av hennes skickliga medarbetare i förbundskansliet.

Bland de beslut vi fattat är det några jag särskilt vill nämna. Vi har bestämt att vi med början denna säsong övergår till den internationella åldersindelningen för juniorer och ungdom, vilket alltså innebär att vi i såväl hastighet som short rack kommer att dela in klasserna per säsong i stället för kalenderår. Även SSF:s medlemsföreningar rekommenderas genomföra denna förändring i sina klubb- och nationella tävlingar. Mer information, inklusive vissa övergångsregler vi ser behövs finns eller kommer att finnas på förbundets hemsida.

Till raden av styrdokument som vi arbetar enligt i förbundet har vi nu också efter behandling i styrelsen lagt till en barn- och ungdomspolicy och en genderpolicy.

En viktig fråga, som jag även lyfte fram inför ordförandevalet i våras, är den vikt vi måste fästa vid att vår verksamhet präglas av tydlighet, transparens och respekt. Vi har haft bra och engagerade diskussioner kring dessa teman i styrelsen, och vi är överens om att verka i enlighet med dessa principer. Det handlar förstås om ett åtagande från styrelse och operativ ledning om att styra verksamheten med tydlighet och transparens; det ska vara tydligt vilka beslut som fattas och på vilka grunder det sker, och besked om vad som gäller ska lämnas i god tid. Samtidigt förväntas av föreningar och enskilda aktiva att man respekterar och följer de regler som gäller och rättar sig efter de beslut som fattas. Jag tror att det är med denna ömsesidighet som samspelet mellan dem som är aktiva i verksamheten och dem som har i uppgift att leda den kan bli ännu bättre.

Till detta är också knutet behovet av en generös inställning till dialog.  Kansliet står som alltid till förfogande och även jag vill som ordförande finnas tillgänglig – utan att jag för den skull kan eller vill lägga mig i den operativa verksamheten. Vill ni höra av er till mig når ni mig enklast på e-postadressen This is a mailto link.

Med detta tackar jag för mig för denna gång. Jag önskar alla ett hjärtligt lycka till inför de utmaningar som står framför oss, varav en av de viktigaste förstås är att skapa bästa möjliga förutsättningar för våra allra bästa åkare att ta sig till OS.

Förhoppningsvis ska ni inte behöva vänta fyra månader på ett nytt livstecken från mig!

Hjärtliga hälsningar,

Mikael

 

 

Skribent: Sofia Larsson
Epost: Adressen Gömd


langsiktigutvecklingsplan

 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU