Hoppa till sidans innehåll

Ordförande har ordet!

12 APR 2019 10:13
Skridskoförbundets ordförande har skrivit ett Ordförande har ordet inför helgens förbundsmöte.
  • Uppdaterad: 12 APR 2019 10:13

Skridskovänner!

Till helgen samlas vi i Stockholm till förbundsmöte. Det är ett viktigt tillfälle för oss alla att tala om verksamhet och visioner samt utföra de formella uppgifter som våra stadgar anger. Eftersom inte alla har möjlighet delta i mötet eller läsa årsmöteshandlingarna tänkte jag att det kunde vara bra att här publicera en del av texten I verksamhetsberättelsen. 

Året 2018 var för oss idrottsintresserade förstås mer än något annat ett olympiskt år. Den svenska truppen i Sydkorea gjorde fantastiska insatser, och slutresultatet blev för svensk del det bästa någonsin, med sju guld, sex silver och en bronspeng. Sammantaget var det en bättre och ädlare medaljskörd än både Turin 2006 och Sotji 2014. Den svenska truppen slutade på sjätte plats i den totala medaljligan och Sverige vann medaljligan för damer. I skridsko hade vi en deltagare, Nils van der Poel, som gjorde en mycket gedigen insats på 5 000 meter, med tiden 6,19.06. Han fick tyvärr inte tillfälle att visa sin kvalitet på specialdistansen 10 000 meter i OS, med det tog han igen med besked när han lite senare på säsongen vann distansen i allround-VM i Amsterdam med tiden 13,40.38. En alldeles strålande säsongsavslutning, och en mycket fin avslutning för hans tränare, Mattias Hadders, som efter VM övergick till annan verksamhet inom skridskoförbundet.

Svensk idrott står alltså fortsatt stark i internationell jämförelse. Med demokratisk förankring i samhället, en kombination av bredd och elit och en trygg värdegrund, hävdar vi oss väl i internationella mästerskap och olympiska spel, samtidigt som vi värnar om folkhälsan. Men vi kan inte nöja oss med det; omgivningen förändras både hemma i Sverige och internationellt, och den svenska idrottsrörelsen måste utvecklas i takt med dessa förändringar. Det måste gå att idrotta på fler olika sätt. Trenden är nämligen att människor lever mer och mer olika liv. Våra föreningar måste bli bättre på att möta människors olika behov så att fler känner sig välkomna på sina villkor. Våra idrottsföreningar måste utforska nya sätt att fånga människors engagemang.

En ny syn på träning och tävling börjar också göra sig gällande. Allt fler inom idrottsrörelsen ser idrotten som en utbildning för livet och en bra grund att stå på både socialt och fysiskt, samtidigt som vi som utövare vill träna och så småningom tävla lika mycket som någonsin. Men fokus ligger allt mer på utveckling snarare än på resultat – och det gäller särskilt bland barn och ungdom.

Dessa är trender som genomsyrar utvecklingsarbetet inom svensk idrott, under Riksidrottsförbundets regi. Skridskoförbundet har som specialförbund ett mycket tydligt uppdrag att arbeta i samma anda som idrottsrörelsen i stort, vilket bland annat syns i principerna för hur centrala bidrag fördelas. Det har därför varit självklart för oss i förbundsledningen att under året prioritera strategiarbetet med sikte på år 2025 och att verka för att vår verksamhet är samstämmig med de centrala anvisningarna från Riksidrottsförbundet. Det är denna process som för vår del sammanfattas med namnet ”Making a Better Skating Nation” – och som alltså är en förutsättning för att värna skridskosportens plats i svenskt idrottsliv. 

För svensk skridsko innebär detta i korthet att fokus läggs på fyra övergripande principer; livslångt idrottande ("från triangel till rektangel"), en stark värdegrund, idrott i föreningsregi samt idrotten som en ännu starkare samhållsaktör. Bland många strategiska frågor inom denna ram har styrelsen bl a arbetat med verktyg för stärkt ledarskap på alla nivåer i svensk skridsko, en modern syn på träning och tävling i samklang med svensk idrott, former för inkluderande idrott för alla samt jämställdhet. En mycket väsentlig del av arbetet består nu i att förankra det fortsatta arbetet i skridskosverige för att främja en gemensam vision kring hur strategin ska utvecklas och genomföras.

En annan viktig uppgift för styrelsen har varit att följa förbundets budget och ekonomi. Det har tidvis varit ett ganska bekymmersamt läge, där generalsekreteraren regelbundet hållit styrelsen informerad. Slutresultatet vid årsskiftet blev relativt tillfredsställande, men det står klart att förbundet på sikt måste öka intäkterna för att verksamheten ska bli hållbar. 

Jag ser mycket fram mot att i helgen diskutera dessa och andra frågor med alla förbundsmötesdeltagare  

Väl mött!

Mikael

Skribent: Sofia Larsson
Epost: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan

 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU