Hoppa till sidans innehåll

Skiljedomare OS-klar!

14 DEC 2017 12:09
Daniel Cabelduc är skiljedomare på mästerskapsnivå och säsongens stora uppdrag ska genomföras på herrarnas hastighetstävling under OS i PyeongChang.
  • Skapad: 14 DEC 2017 12:09

Daniel, du har idag många strängar på din lyra och inom Svenska Skridskoförbundet har du idag flera uppdrag som vi vill få lite mer information om.

1) Vilka uppdrag har du idag kopplat till skridskosporten?

Jag är sedan 2004 ISU skiljedomare och detta innebär att jag är en av 24 skiljedomare i världen som får döma europa- och världsmästerskap, världscuper och i detta fall även OS, på den internationella arenan. I dagsläget är vi två stycken från Sverige med på denna listan, där Karl Skoog är den andra. Så länge som jag har varit med har vi inte varit fler än två svenskar på ISU listan som får döma dessa tävlingar, men vi är fler skiljedomare som har steg 2 nivån. I uppdraget som skiljedomare förväntas det att man även nationellt håller i utbildningar för att vi skall bli fler skiljedomare. Detta är en viktig funktion, då vi måste bli fler funktionärer inom skridsko i Sverige.

Jag sitter även med i Svenska Skridskoförbundets styrelse och sedan nyvalet i april 2017 är jag vice ordförande och är även i dagsläget ordförande i elitkommittén.

Förra året blev jag även tillfrågad över att hålla i ISU skiljedomarutbildning för alla ISU skiljedomare i världen och som sker vartannat år, så min debut på den banan blev förra året när vi hade kurs i Salt Lake City, USA.

2) Berätta gärna lite om din bakgrund inom hastighetsåkningen

Skall försöka göra en lång resa kortare i skrift. Började i skridskoskola 1977 hemma i Uddevalla och som för många av oss, så skedde debuten på vanliga hockeyrör och hade man då sett vilken talang jag var då, så hade förmodligen resan slutat där. Ja ja, det fanns många föräldrar som stöttade sina barn, även hos mig, så jag fortsatte och 1980, så blev jag introducerad i hastighetsåkning med riktiga långrör. Då vi inte hade någon bana, så blev det till att åka till Trollhättan, som numera har en inomhusbana, men då så var det utomhus med regn och blåst, snö och minusgrader. Tack vare supportande och entusiastiska föräldrar, så satte min framfart igång. Har väl aldrig varit någon talang inom skridskoåkningen, utan den framgång som jag fick under senare år har varit ett rent träningsresultat. Jag höll på och tävlade under många år i det som hette Sverige Cupen och min största framgång där var nog säsongen 1994/95, då jag vann Sverige Cupen för seniorer. Skall inte underskatta detta, då någon av de få som höll på var ju tvungen att vinna, eller hur? I stafett 3x1000m fick jag mina SM medaljer, ett silver med Karlstad SK och ett brons med Lidingö SK. Slutade min aktiva karriär 2001 i samband med cupfinalerna i Karlstad. Sedan dröjde det 10 år innan jag hade på mig mina skridskor igen.

3) Idag är du en uppskattad skiljedomare nationellt och internationellt. Vad är en skiljedomares uppdrag och kan du berätta lite mer om den resan?

En domares egentliga uppdrag är att se till att de som tävlar gör det under så lika förhållanden som möjligt. Att jag sedan ansvarar för att se till att de som åker gör det enligt de regler som finns och att rätt parsammansättning görs. Som skiljedomare ansvarar du i princip för allt som händer under en tävling, förutom det som händer vid starten(starterns ansvar) och vem som är först över mållinjen(när parlöpet är jämt), vilket är måldomarens ansvar. Det är helt omöjligt att kunna se allt som händer under ett lopp och dessutom kunna se det där det händer. Därför har vi ett antal funktionärer som hjälper skiljedomaren att fatta rätt beslut. Det är på grund av denna anledning som vi behöver välutbildade funktionärer och inte bara på skiljedomar- eller starter sidan. När jag dömer internationellt så brukar TV kunna vara behjälpliga då de flesta tävlingar sänds live. Vid tveksamheter så kan jag använda mig av detta media för att kunna fatta rätt beslut. Min filosofi är att är jag inte säker på min sak, så friar jag hellre än fäller.

4) Hur gör man för att bli skiljedomare?

Är det så att man har ett intresse för detta, så tycker jag att man kontaktar sin förening och meddelar sitt intresse. Det kan finnas resurser i de egna leden. Det viktigaste är att man har ett intresse för detta. För mig så var det en helt ny värld som öppnade sig i och med att jag äntligen fick komma ut på de stora arenorna och se denna fantastiska sport på nära håll. Det var detta som jag borde ha sett när jag var aktiv, då kanske jag hade tränat än mer. I mitt fall så var det en förfrågan från SSF om det fanns några som var intresserade av att bli starter eller skiljedomare. Tyckte det verkade kul att vara starter, men dåvarande GS, Jan Olsson, såg något annat i mig och föreslog att jag skulle bli skiljedomare istället, vilket jag är glad för att det blev så. Sagt och gjort, gick steg 1 utbildning hösten 2001. Jag dömde min första internationella tävling, en ”country-match” med deltagare från Nederländerna, Norge, Finland och Sverige, säsongen 2002/03 som assisterande till Leif Olsson, vilket gav mersmak. Efter det rullade det på. Min första WC på seniornivå som huvuddomare var säsongen 2006/2007, då jag dömde herrarnas tävling i Erfurt, vilket även var början på Sven Kramers resa. Man kan nästan säga att jag har följt honom under alla dessa år:-). Under åren har jag dömt SM, allround- och sprint EM, sprint VM, allround VM, junior VM, distans VM, JWC och WC och fick även uppdraget att döma vinter OS i Sochi 2014, damernas tävling. Denna säsong så är förstås höjdpunkten OS i Pyeongchang där jag dömer herrarnas tävling. Två OS i följd är jag förstås oerhört smickrad över och det gäller att vara ödmjuk inför uppgiften. Större än så här blir det inte!

5) Du är sedan flera år även medlem av förbundsstyrelsen. Vad är viktigt att tänka på i ett uppdrag på förbundsnivå?

Eftersom jag är vald av de föreningar som är medlemmar i SSF, så får jag även här vara ödmjuk inför denna uppgift och försöka göra saker som utvecklar svensk skridsko. Sedan är det viktigt att konstellationen i styrelsen är heterogen så att vi täcker alla våra idrotter som vi har i förbundet och jag tycker att vi har lyckats få till en bra blandning. 

6) Vad brinner du för i ditt uppdrag som styrelseledamot?

Jag vill utföra något som gör skillnad och jag har tack vare mitt främsta intresse från hastighetsåkning valt att lägga mer intresse för vår elit, därav mitt uppdrag som ordförande i elitkommittén. Att arbeta med människor som delar samma intresse och har samma synsätt gör att det gör mödan värd. Sedan kan det ta ett tag innan man får resultat i det man gör, men när man lyckas så känns det helt ok.

 

7) Ge oss lite information om statistik och spännande uppdrag du har/har haft kopplat till skridskoverksamheten:

Som skridskoåkare: Blev uttagen i juniorlandslaget när det var en landskamp i fd Sovjetunionen 1991 i dåvarande Sverdlovsk. Kenth Borgström var med som ledare. Tävlade i minus 28 grader. Upplevelse för livet. Hann tävla 2 säsonger med klappskridskorna. Se även ovan.

Som skiljedomare: Min första tävling på seniornivå var världscupfinalerna 2006 i Heerenveen, och jag var assisterande till en nederländsk skiljedomare. Där är man tvungen att åka tåg i ca 2h från flygplatsen till Heerenveen, så därför kom jag först sent på onsdagskvällen till hotellet och hann inte träffa min kollega på kvällen. På morgonen blev jag uppringd på rummet av honom och han undrade vart jag höll hus. Ja ja, tävlingen blev en succé och jag dömde en hel del tävlingar tillsammans med honom. Under junior VM i Changchun, Kina, så satt vi och skämtade om att döma ett OS tillsammans i framtiden. Det blev verklighet då vi båda blev uttagna till att döma OS i Sochi 2014, som förstås är den största upplevelsen som skiljedomare. Hittills!

Som styrelseledamot: Detta är min andra sejour som styrelseledamot. Valdes in första gången när Lars-Åke Skager var ordförande, vilket var för cirka 10-12 år sedan. Gunnar Lund var ordförande ett kort tag innan han fick ett jobb i USA och Claes Ljungh valdes in. Sedan hade jag ett uppehåll från styrelsen fram tills valet 2013, då Roger Bodin var ordförande. Mikael Eriksson är alltså den 5 ordföranden jag har haft.

Som kommittéledamot: Under första tillfället i styrelsen hade jag inga uttalade uppdrag utan engagerade mig i hastighetsfrågor och tävlingsfrågor, vilket gjorde kanske att valet blev lättare under mitt andra inval till styrelsen då jag i dagsläget är ordförande i elitkommittén, med ansvar för uttagningar och div kriterier för våra elitaktiva. 

 

Skribent: Sofia Larsson
Epost: Adressen Gömd


langsiktigutvecklingsplan

 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU