Hoppa till sidans innehåll

Skridskoförbundet och Kälksportförbundet går samman

13 SEP 2020 10:28
Skridskoförbundet och Kälksportförbundet går samman och bildar gemensamt förbund
  • Uppdaterad: 13 SEP 2020 10:28

Från 1 januari 2021 kommer skridsko- och kälksporter i Sverige tillhöra ett och samma förbund. Det står klart efter helgens extra årsmöte i Skridskoförbundet.

På Skridskoförbundets extra årsmöte den 13 september röstade medlemsföreningarna igenom styrelsens förslag om ett samgående med Kälksportförbundet. Det betyder att svensk skridsko- och kälksport från och med 1 januari 2021 kommer att samla 11 idrotter inom samma organisation.

- Det är fantastiskt att se att våra medlemsföreningar stödjer styrelsens förslag att fortsätta ett aktivt arbete mot en öppen och inkluderande idrott. Vi ser nu fram emot fortsatt arbete att skapa ett förbund som tar vara på alla våra idrotters samlade styrkor samtidigt som vi ser efter individuella behov, säger Svenska Skridskoförbundets ordförande Maurine Filip.

På Riksidrottsmötet 2019 beslutade de 71 specialidrottsförbunden att den Svenska idrottsrörelsen ska präglas av öppenhet gentemot aktiva och idrotter som önskar vara en del av den samlade rörelsen. På samma Riksidrottsmöte fattades även beslut om att utesluta två förbund, bland andra Svenska Kälksportförbundet, med anledning av att kriteriet om 25 medlemsföreningar inte uppfylldes. Skridskoförbundet visade direkt i inledande samtal att man var beredd att ta ansvar för idrottens öppenhet och efter helgens extra årsmöte kan alltså kälksportföreningar hälsas välkomna som medlemmar.

- Ett beslut som åskådliggör idrottens styrka i att visa öppenhet och förmåga att hantera frågor om samverkan. Samtidigt ett avgörande beslut för kälksporten. Tryggheten för våra föreningar lever vidare inom den stora idrottsfamiljen RF. Tack till Skridskoförbundet med föreningar som visat oss en stor tillgivenhet, säger Svenska Kälksportförbundets ordförande Hasse Abrahamson.

Kälksport och Skridsko är en av flera pågående samgåendeprocesser där förbund ser över möjligheterna att gå samman. Man blir nu alltså först ut med att fatta beslut om ett samgående. Samtliga samgåendeprocesser har stöd från Riksidrottsförbundet, såväl ekonomiskt som personellt.

- Det är glädjande att se hur förbund samverkar och finner lösningar för att värna en öppen idrottsrörelse. De aktiva ska självklart idrotta vidare i förening, det är bara den organisatoriska kostymen som ändras, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Nästa steg i processen blir nu att se över de åtgärder som behöver vidtas praktiskt för samgåendet. Den projekt- och arbetsgrupp som jobbat med att ta fram förslag till extra årsmötet omformas nu och fler referensgrupper bildas för att delta i arbetet. Förslag till nya stadgar ska tas fram, arbetsordningar skapas och struktur av förbundets organisation ses över. Varumärkesfrågan jobbas det också vidare med och färdigt förslag ska presenteras till ordinarie årsmötet i april 2021.

- Vi är fast beslutna om att arbeta för ett starkt idrottsförbund där aktiva, föreningar och idrotter kan utvecklas tillsammans. Där alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet oavsett ambitionsnivå eller tidigare erfarenhet, avslutar Skridskoförbundets ordförande Maurine Filip.

Kontaktuppgifter för frågor och intervjuer

Maurine Filip - Ordförande Svenska Skridskoförbundet

Telefon (befinner sig i Australien så nås via applikationen WhatsApp) +61 492 829 480

Hasse Abrahamson – Ordförande Svenska Kälksportförbundet

Telefon 070 616 64 99

Skribent: Sofia Isaksen
Epost: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan

 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU