Hoppa till sidans innehåll

Summering av höstens elitverksamhet

27 DEC 2016 16:30
Så här inför ett stundande 2017 så blickar vi tillbaka på höstens elitverksamhet och konstatera att mycket har hänt, att utveckling sker och att fina resultat har noterats. Läs hela brevet nedan.
  • Skapad: 27 DEC 2016 16:30

Julen står for dörren och första del av vintersäsongen är avklarad för SSF’s Blågult och Unga Blågult verksamhet. Det har varit en hektisk period där det händer mycket och med en positiv utveckling för elitverksamheten så här drygt ett år innan nästa vinter OS drar igång i Pyeongchang. Ett arbete med att implementera Roller Derby i Blågult verksamheten är påbörjat, mer om detta senare i brevet. Som idrottskoordinator med ansvar för elitverksamheten kommer här en summering med mina reflektioner kring det som varit och det som ligger framför oss. 

Redan tidigt var åkare i hastighet och short track i gång med träning och läger på olika håll och kanter. Redan i några av höstens testlopp fick man se att åkarna var på gång med en del lovande tider. Vilket lovade gott inför den officiella tävlingsstarten. 

Först ut var våra short track åkare som startade med en stor internationell tävling Alta Valtellina Trophy i Bormio.

Redan här visade Erika Lindgren att hennes träning med det Holländske juniorlandslaget hade gett goda resultat. Erika vann hela tävlingen efter att ha vunnit så väl 1500 meter som 500 meter. Erika har under hösten fortsatt sina fina framgångar genom en strukturerad träning i Holland varvat med tävlande i KNSB cup och i internationella juniortävlingar, där hon har fortsatt att dominera i StarClass tävlingarna. Erika har på det närmaste varit helt suverän i sin åldersklass och efter höstens tävlingar är det nu läget för Erika att även få testa sig mot högre motstånd bland annat i det närt förestående EM i Short Track i Turin för seniorer tillsammans med våre 3 övriga elitåkare. 

 

För vår andra short track tjej Ranya Ezzi som har sin träningsbas i Montreal i Canada har det även här varit träning i Montreal och Calgary som har legat till grund för årets satsning. Ranya har balanserat sitt tävlande med att delta i invitation tävlingar och Canadensiska cup i början på säsongen innan Ranya blev uttagen till världscuptävlingarna. 

Ranya har deltagit på tre världscuper under hösten, där det har varit en positiv utveckling under ledarskap av Gisle Tverland. Ranya satte ett svenskt rekord på 500 m under världscup 2 efter att ha hatt en längre träningsperiod tillsammans med laget och med Gisle, och under världscup 4 gav detta ytterligare resultat. Där visade Ranya att hon genom taktisk åkning kunde ta sig till semifinal i huvudtävlingen på 1500 meter i den kommande OS arenan. 

 

Jacob Jansson och Fabrice Dufberg Suh som båda tränar och har sin bas i SK Skrinnarens miljö i Malmö har under sommaren och hösten tränat mycket bra med sina klubbtränare Linda Liljedahl och Daniel Jansson. Föreningsläger i Malmö med internationella gäster har varit en viktig ingrediens för Jacob och Fabrice i träningen. Även Jacob och Fabrice startade säsongen med Alta Valtellina Trophy där Jacob nådde en A-final på 1500 meter. Jacob och Fabrice har sedan varit uttagna att representera på världscup 1 (Calgary), 2 (Salt Lake City) och 4 (Gangneung). Efter ett bra förläger i Calgary och med nya svenska rekord på 1500m, 1000m och 500m, valde både Jacob och Fabrice att tacka nej till deltagande i Salt Lake City.

Nästa tävling för båda Jacob och Fabrice blev världscup 4 i Gangneung som var en förolympisk tävling där killarna fick en ny möjlighet att mäta sina krafter mot världseliten. Ingen av killarna lyckades ta sig vidare till huvudtävlingen, men Jacob fick med sig en 3.plats i sitt kvalheat på 1500 meter.

Med erfarenheten från höstens tävlingar så ligger det klart att det är en positiv utveckling för våra aktiva, men att vi fortfarande har en lång väg att gå och mycket att utveckla. Ett balanserad tävlande där man varvar utmaningar på en högre nivå med tävlingar där man är med och styr loppen och får övat på känslan av att ”vinna” eller vara med långt framme i tävlingen är något som jag anser som ett viktigt led i utvecklingen av våra elitaktiva.Drömmen om att kvala in till OS finns, men det krävs ytterligare nivåer vad gäller fart och taktiska kvalitéer som åkarna behöver jobba på i tävlingar av varierande svårhetsgrad samtidigt som man får fortsätta träningsarbete i sina hemmamiljöer där den största delen av jobben görs. Sen kompletterar vi detta med olika insatser från elitverksamheten centralt där vi kopplat ihop arbete i föreningarna med ett samarbete med förbunds verksamheten. Här är det viktigt att alla är beredda att samverka till det bästa för Svensk skridsko. Du kan läsa mera om elitorganisationen och ansvarsfördelningen mellan förbund och förening på följande länkar:

https://www.skridsko.se/Elitochprojekt/Elitverksamhet2016-2017/

https://www.skridsko.se/Elitochprojekt/Elitverksamhet2016-2017/Aktivitetsplaner/

https://www.skridsko.se/Elitochprojekt/Elitverksamhet2016-2017/foreningochforbundisamverkan/

För våra aktiva i hastighet som ingår i Topp och Talang programmet har det varit en mycket positiv höst där vi har haft 3 pallplaceringar i B gruppen på världscupen. Först ut var Nils van der Poel med att vinna B gruppen på 5000 meter i Harbin, vilket kvalificerade honom för start i A-gruppen helgen efter i Nagano. Nils tid på distansen hade stått sig mycket bra även i A-gruppen och det var med lite spänning och förväntning man gick till världscup 2. En mycket bra tid av Nils, men tyvärr så blev han diskvalificerat på grund av att han trampade på en kloss. David hade under en tid haft problem med sjukdom i perioden innan världscup 1 och 2. En ändring i upplägget från Mattias Hadders som tränare och det vara på väg framåt. Båda åkarna valde att avstå världscup 3 i Astana för att sedan fokusera på världscup 4 i Heerenveen vilket visade sig vara lyckad. David kom två i B-gruppen på 1500 meter och Nils kom trea på 10.000 meter i B gruppen med nytt svenskt rekord, 13.04 


Vi har nu 2 åkare som är inne i a-gruppen vilket lovar gott för fortsättningen på säsongen och bådan är aktuella för distans VM i Pyeongchang Korea i februari.. Detta är en tävling som har varit ett huvudmål för både David och Nils inför denna säsongen. Detta är även positivt med tanke på nästa år OS i Pyeongchang. 

Både Nils och David har sin träningsbas med utgångspunkt i Trollhättan där även två aktiva i Unga Blågult hastighet har sin bas. På hastighetssidan så har vi under pågående säsong haft ett samarbete med Norge. Nils har i perioder tränat tillsamman med det norska landslaget och även Unga Blågult hastighet har haft samverkan med norska juniorlandslaget. Detta är något vi kommer att fortsätta att utveckla framöver. 

För våra aktiva i Unga Blågult hastighet så har det varit mycket tävlande i nationella och internationella tävlingar i föreningsregi, samt läger med Scandinavian Development Project. Deltävling 1 av 3 i junior världscupen inkludrat ISU’s nystartade satsning på en internationell Neo-Senior tävling inleddes i slutet på november och vi var där representerade med 3 aktiva (David Karlingsjö, Wilhelm Ekensskär och Adam Axelsson). Wilhelm Ekensskär tog hem en 14:e plats på masstarten. Även på individuella distanser satte David och Wilhelm fina personliga rekord som visar att dom är på rätt väg i sin utveckling. 

När det gäller elitorganisation och arbetet där så är det fullt engagemang på våra samordnare, förbundskaptener och elitkommittén. Elitkommitten har haft ett antal möten under hösten där vi har jobbat med styrdokument, riktlinjer och ramar, samt uttagningar för verksamheten i enlighet med gällande uttagningskriterier.

Som idrottskoordinator och i samarbete med Mattias Hadders och Gisle Tverland som huvudansvariga för våra olympiska idrotter har vi haft en mycket nära och utvecklande dialog med SOK. Möten har genomförts och regelbundna rapporter skickas till SOK. Arbete med att förbereda inför kommande säsongs OS är i gång. Här har vi en positiv och utvecklande dialog som vi kommer att fortsätta att jobba med. Det pågår även dialog kring våra aktiva i topp och talang programmet samt aktiva i och kring utmanarprogrammet. Vi följer upp detta regelbundet med SOK genom våra ledare Gisle Tverland och Mattias Hadders, samt via mig som idrottskoordinator.

Elitdialog med Riksidrottsförbundet för 2017 är genomförd under hösten och RF är väldigt positiva till det arbete som vi bedriver idag och den utvecklings som vi har visat upp genom elitorganisationen och arbete med att utveckla hela verksamheten genom Making a Better Skating Nation.

Vi har till RF ansökt om 3 olika projekt för utveckling av elitverksamhet och har fått två av dessa beviljade för 2017. Det ena är utveckling av Unga Blågult verksamheten för hastighet och det andra projektet handlar om att implementera Roller Derby i vår elitverksamhet. Här har inledande samtal förts med ansvarig samordnare för Roller Derby, Monica Lidén och detta arbete kommer att intensifieras under januari månad. En spännande utveckling och en process där vi skall vara med att utveckla en ny idrott i vår elitorganisation. Roller Derby har etablerat sig med ett seriespel och ett damlandslag som under hösten har tävlat i en stor internationell turnering ”Road to TBC” och dom tog där en stark andra plats.  

Vidare blir det viktigt att vi kan använda varandras kompetenser på så bra sett som möjligt och lära av varandra. Det är i ett samspel och en kommunikation med andra som utvecklingen händer.

Vi är i en utvecklingsfas där vi har kommit väl i gång, där vi är på full fart framåt och potentialen är stor. Som det framgår så har vi kommit olika långt i processen och utvecklingen inom våra idrotter, men med en organisation med en tydlig struktur och inriktning och med klara riktlinjer så har vi skapat fundamentet för långsiktig framgång för Svensk skridsko. Det som är viktigt nu är vi alla sluter upp kring detta arbete och är villiga att samverka, utmana och utveckla till det bästa för svensk skridsko.  

Jag ser med spänning och glädje framemot de utmaningar, tävlingar och andra aktiviteter som ligger framför oss. Närmast i tid har vi EM i hastighet med Nils och David på startlinjen, sedan följer EM i short track med 4 deltagare från Sverige; två tjejer och två killar. Sedan så snurrar det på i rask takt. 

Med detta vill jag önska alla aktiva, ledare och föreningsledare ett 

Riktig Gott Nytt År!

Lycka till alla med fortsättningen på säsongen.

Skridskohälsningar 

 

Aktiva och ledare som blivit uttagna att representera Sverige vid internationella tävlingar och information om vilka som deltagit. 

Short Track 

2016/2017
Europamästerskapet, Short Track, Turin 13. - 15.januari 2017
Aktiva: Erika Lindgren, Ranya Ezzi, Jacob Jansson och Fabrice Dufberg Suh
Ledare: Gisle Tverland

Världscup 4, Short Track, Pyeongchang Korea 16. - 18.december
Aktiva: Ranya Ezzi, Jacob Jansson och Fabrice Dufberg Suh
Ledare: Gisle Tverland

Star Class 4, Short Track, Utrecht 2. - 4.december
Aktiva: Erika Lindgren, Hampus Hende och Jacob Jansson (Jacob valde att tacka nej till deltagande)
Ledare: Jean Charles Mattei

Världscup 2, Short Track, Salt Lake City, 11.-13.november
Aktiva: Jacob Jansson och Fabrice Dufberg Suh (Jacob Jansson och Fabrice Dufberg Suh har valt att tacka nej till deltagande), Ranya Ezzi
Ledare: Gisle Tverland

Star Class 2, Short Track, Asker 4. - 6.november
Aktiva: Erika Lindgren, Hampus Hende
Ledare: Linda Liljedahl 

Världscup 1 Short Track, Calgary. 4.-6.november
Aktiva: Jacob Jansson, Fabrice Dufberg Suh och Ranya Ezzi
Ledare: Gisle Tverland

Alta Valltelina Trophy, Bormio 21.-23.oktober
Aktiva: Erika Lindgren, Jacob Jansson, Fabrice Dufberg Suh, Max Sjöstedt Eriksson (kunde inte starta på grund av skada) och Hampus Hende.
Ledare: Linda Liljedahl 

Hastighet 
Europamästerskapen, hastighet, Heerenveen 6. - 8.januari 2017
Aktiva: David Andersson (sprint kombinationen) och Nils van der Poel (allround kombinationen) 
Ledare: Mattias Hadders 

Världscup 4, hastighet, Heerenveen 9. - 11.december
Aktiva: David Andersson och Nils van der Poel
Ledare: Mattias Hadders

Junior världscup 1 med Neo-senior tävling, Minsk 26. - 27.november
Aktiva: Wilhelm Ekensskär, David Karlingsjö och Adam Axelsson
Ledare: Sebastian Falk

Världscup 2, Nagano, Japan 18-20 november 
Aktiva: David Andersson och Nils van der Poel 
Ledare:Mattias Hadders 

Världscup 1, Harbin, Kina 11-13 november 
Aktiva: David Andersson och Nils van der Poel 
Ledare: Mattias Hadders

Skribent: Anne Österberg
Epost: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan

 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU