Hoppa till sidans innehåll

Summering av Moralägret 2018

07 AUG 2018 17:35
Moralägret som gjorde come back efter många år av uppehåll är nu avslutat. Vi ska nu summera ihop och samla in fakta vad deltagarna ansåg om lägret.
 • Uppdaterad: 07 AUG 2018 18:02

Moralägret 2018 startade igång den 1:a augusti med träning för de äldre följt av information från Svenska Skridskoförbundets personal. Informationen som delades var bl a  SSF plan för elit och utveckling under kommande säsong samt en plan som sträcker sig över fyra år. Likaså informerades om lägrets grovplanering innehållande föredrag, träningar och aktiviteter.

Dag 2
2 augusti: Startade igång med ett Zumbapass som Marie Ebemark från Gym Mix höll i för lägrets alla deltagare, därefter fortlöpte träning för våra aktiva ungdomar och föräldrar samt pysselaktivitet för de allra yngsta. All träning kan man ta del av i filmklippen nedan.

En nyhet för detta läger var att vi erbjöd föräldrar en fysiskt aktivitet per dag och möjlighet att ”lämna” sina barn för träning eller pyssel i staben. Denna dagen var temat kondition och löpning tillsammans med Maria Jonsson. Pysslet för de yngre bestod av att pärla armband och halsband i alla dess former och denna aktivitet blev mer och mer populär även bland de något äldre. Mot slutet av lägret hade nästan alla någon form av pärlutsmyckning på sig.

Föreläsning under denna dag bestod av information av SSF´s nya test och mätinstrument ”Skridskokompasset”. All information av Skridskokompasset finns att ta del av på SSF hemsida. 

Kvällen avslutades med en grundkurs i Hiphop där vi instruerades av Julia. Det var väldigt roligt, utmanande och som bjöd på många fundersamma ansiktsuttryck samt skratt.

Dag 3

3 augusti: Vi började med ett mer fitnes tema som uppvärmning därefter träning och pyssel för våra aktiva. Föräldrarna fick idag känna på ett klassiskt imitationspass och hur det känns i kroppen (framförallt i benen) att sitta i skridskoställning. Likaså fick bålmusklerna sig en genomgång. Detta pass hölls av Mattias Hadders.

Dagens föreläsning bestod av en genomgång av LUP:en (Den långsiktiga utvecklingsplanen) där vi tillsammans gick igenom de allra viktigaste punkterna i de olika stegen. 

Kvällsaktiviteten bestod av Frågesport med lagom svåra frågor. I klassen 0-12 år var det många med nästan alla rätt och här premierades alla med såpbubblor. I den äldre klassen var det något klurigare. Segraren lyckades pricka in 8 rätt av 10 möjliga tätt följt av 2:a och 3:an som fick skiljas i utslagsfrågan. Tvåan lyckades med det nästan omöjliga att pricka in exakt antal pärlor som fanns i en burk. Samtliga segrare i den äldre klassen prisades med litteratur i olika gangrar. I samband med genomgången av rätt svar åt vi korv med bröd och drack festis.

Dag 4:

4 augusti: Denna dag startade med att den äldre träningsgruppen höll i ett 30 minuters långt uppvärmningspass. Detta gjorde på ett mycket bra och imponerande sätt, kreativt och med rörelseglädje. Därefter fortsatt träning och för vår föräldragrupp var dagens tema rörlighet med inspiration från yoga tillsammans med Helen Hadders.

Föreläsningen för dagen hölls av Jenny Hedlund som har en bakgrund som innebandyspelare och asttisterande förbundskapten/Team manager med följande meriter: Rankad till världens bästa spelare både internationellt och nationellt. Hon har spelat hem både VM-guld och SM-medaljer av olika valörer som spelare och nu de senaste 6 åren som assietrande förbundskapten/Team manager för damlaget i innebandy med 3 VM-guld i bagaget! Med en sådan meritlista så har man bra koll på vad som krävs av ett lag för ett lyckas. Jennys inriktning bestod bl a i att erkänna för sig själv vad man är bra på och likaså ge andra personer positiv feedback. Här fick nu både aktiva tränare och ledare möjligheten att presentera sina styrkor för gruppen och det jobbades gruppvis kring att ge positiv feedback både som utövare men också som person. Vi diskuterade även olika problemsituationer som kan uppstå i olika sammanhang och delade våra minnen och tankar. Vi pratade om vikten av att våga prova sig fram och inte vara rädd för att misslyckas. Föreläsning avslutades med att alla aktiva fick var sin papptallrik som de fick sätta på ryggen och därefter fortsatte en vandring i lokalen där de fick skriva ner positiva saker på tallriken och till varandra. Denna föreläsning berörde på många sätt och känslan var att alla växte några cm i stolthet och att kunna både delge och ta emot positiv feedback. Föreläsningen stärkte både individen och gruppen. 

Dag 5
5 augusti:  Det var lägrets sista dag och avslutades på klassiskt vis med Morajoggen, som bestod av löpning 2,5, 5 och 10km. Här fixade Kenth Borgström och Peter Andersson arrangemanget.  Därefter var det dags för städ- och utcheckning samt avslut.

Avslutningen kan summeras ihop att känslan från arrangörshåll var att det var nöjda deltagare som väldigt gärna ser en fortsättning av Moralägret. Vi som arrangerade ser självklart att Moralägret ska fortsätt och vi ser också möjligheter till utveckling av lägret. Vi kommer att sätta ihop en enkät som vi ber er deltagare ta del av och fylla i då era tankar och idéer är väldigt viktiga för utvecklingen av lägret. Under hösten kommer vi sedan att presentera åsikter och idéer som framkommit samt presentera en grovplan för Moralägret 2019.

Träningen som våra äldre utöver genomförde var bl a:

 • Styrka samt snabbhetsester från skridskokompasset
 • Inlines och Kurvgång med inriktning på teknisk utveckling samt känna efter och experimentera med sin teknik. Vad känns optimalt, mindre bra och annorlunda om man gör si eller så.
 • Spänst

Våra yngre fick träna på aktiviteter med rörelseglädje i form av

 • Hoppa på olika underlag
 • Inlines med teknik och balansövningar samt hinderbana och en tur runt Mora camping
 • Lekar som kull, samarbetslekar med boll
 • Styrketräning med kroppen som belastning

För våra allra yngsta erbjöds

 • Pärlande
 • Hoppborg
 • Bowling
 • Fri lek

Vi vill passa på att tacka alla som deltog på Moralägret 2018. Ni gjorde en imponerande insats och vi ser verkligen fram emot att få träffa er och en massa nya deltagare i Mora 2019. Likaså vill vi tacka vår samarbetspartner Aplensia som har bidragit ekonomiskt till Moralägret.

Ni har i och med ert deltagande och fantastiska engagemang denna vecka bidragit till utveckling helt enligt
Making a Better Skating Nation.

TACK!
Från arrangörsstaben, tränare och Svenska Skridskoförbundet

Håll utkik på vår hemsida efter Enkätundersökningen av Moralägret.

Ta del av filmen från Moralägret 2018 och minns tillbaka (Tryck på bilden)

Skribent: Mattias Hadders
Epost: Adressen Gömd


langsiktigutvecklingsplan

 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU