Hoppa till sidans innehåll

Trygga idrottsmiljöer

18 DEC 2018 16:14
Förbundet har uppmärksammats på ett fall i en derbyförening i England där en official dömts för barnpornografibrott. Därför uppmärksammar vi hur idrottsrörelsen och Skridskoförbundet arbetar med trygga miljöer.
  • Skapad: 18 DEC 2018 16:14

För att säkerställa att våra aktiva vistas i trygga idrottsmiljöer vill vi lyfta fram följande:

Skridskoförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsidrott rekommenderar tex föreningar att begära in registerutdrag på de personer som ska fungera som tränare och enligt LOK-stödsreglerna ska det alltid finnas två ansvariga tränare på plats (tidigare var det en tränare/grupp).

Sedan några veckor finns också funktionerna Visselblåsartjänst och Idrottsombudsman:

Den 15 november 2018 öppnade RF:s visselblåsartjänst. Syftet är göra det lättare att anmäla allvarliga missförhållanden inom idrotten. Visselblåsartjänsten är ett alternativ då det av någon anledning inte är möjligt att ta ärendet till förening eller förbund – till exempel då en person inte vill eller vågar anmäla. Visselblåsarärenden kan exempelvis handla om ekonomiska oegentligheter, övergrepp eller trakasserier.

Visselblåsartjänsten är krypterad och lösenordsskyddad. Alla meddelanden behandlas konfidentiellt och den som anmäler har möjlighet att vara anonym.

Genom visselblåsartjänsten får en begränsad grupp hos RF meddelande när en visselblåsning kommer in, och hanterar ärendet i ett särskilt system. Mottagargruppen har ett antal uppgifter, exempelvis att

  • gemensamt avgöra visselblåsningens karaktär och besluta om vidare åtgärd
  • anmäla misstänkt brott till polis
  • anmäla oro eller misstanke om att ett barn far illa till socialtjänsten. 

Den 15 november 2018 öppnade RF funktionen idrottsombudsman med telefonnummer 08-627 40 10 och mejl This is a mailto link. Idrottsombudsmannen svarar i telefon på vardagar under kontorstid. Om det är svårt att komma fram –lämna ett meddelande eller skicka ett mejl så blir du kontaktad. 
 
Idrottsombudsmannens uppgift är att

  • ta emot ärenden, ge råd och vägledning
  • utreda ärenden som innehåller misstänkta förseelser enligt kap 14 RF:s stadgar (om bestraffning)
  • hantera ärenden med stöd av interna sakkunniga, till exempel jurist eller expert på barn- och ungdomsidrott
  • hantera ärendelogg i visselblåsartjänsten.

Riksidrottsförbundet har i samarbete med BRIS tagit fram materialet "Barnens spelregler" som tar upp barns rättigheter inom idrotten. I Barnens spelregler delar Johanna Ojala, Stefan Holm och flera andra idrottsprofiler med sig av sig av sina upplevelser. Barnens spelregler är  en bra start till diskussion om rättigheter och värderingar i idrotten.

www.rf.se/tryggidrott finns mer information för föreningen att ta del av.

Skribent: Sofia Larsson
Epost: Adressen Gömd


langsiktigutvecklingsplan

 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU