Hoppa till sidans innehåll

Upprop för Ruddalens Skridskobanor

29 JAN 2020 11:16
På Idrott- och föreningsnämndens senaste sammanträde (2019-12-17) beslutade nämnden att godkänna ett förslag som innebär att framtiden för Ruddalens idrottsområde ska utredas.
  • Skapad: 29 JAN 2020 11:16

Det kan innebära att området eventuellt får en ny inriktning med andra verksamheter samt att de verksamheter som finns där idag förändras.

Det är i grunden bra, men innebär samtidigt att skrinnarbanans framtid kan betraktas som osäker. Det innebär också att banan kommer att vara utan is under en längre period. Det får stora konsekvenser, inte bara för skridskoklubbarna, utan för alla som besöker skrinnarbanan. Under det som kallas allmänhetens åkning är isarna på Ruddalens de mest besökta i hela Göteborg. Säsongen 2018/19 besökte drygt 61 500 personer isarna varav 58 % var män och 42 % kvinnor. Skolor från hela Göteborg använder frekvent anläggningen och drygt 25 % av det totala antalet besökare är skolklasser (ur tjänsteutlåtandet Inriktning för Ruddalens idrottsområde, diarienummer 0546/19).

Skridskoåkning är en sport som kan utövas oberoende av kön (vilket siffrorna ovan visar), ålder eller nationalitet. Även personer med måttlig funktionsvariation kan ägna sig åt åkning med de hjälpmedel som finns. Det är också tydligt att många av dem som kommit till Sverige de senaste åren har hittat till skridskobanan och finner stor glädje i åkningen. Sammantaget gör det att skridskor förenar såväl generationer som människor från olika delar av världen. Det gör det till en fantastisk mötesplats för många.  Det är av stort värde, särskilt i dagens samhälle då vi behöver värna om och bevara platser där människor kan mötas. 

För de skridskoklubbar som har sin verksamhet i Göteborgsområdet är tillgången till skrinnarbanan ovärderlig. Där tränar både barn, ungdomar och vuxna. Främst är det värdefullt för den yngre generationen, som får en lekfull ingång till rörelse och motion. De många skolor som besöker Ruddalen kommer att få stora svårigheter att hitta en ersättare till Ruddalens skrinnarbana.  

Att åka skridskor är också en sport som är lättillgänglig. Det kostar inte mycket med möjligheten att hyra utrustning. De barn och ungdomar som lever under sämre ekonomiska förhållanden får på så sätt en chans att utöva en sport som inte är så kostsam.  

Sammanfattningsvis, utred gärna Ruddalens framtid, men ta inte bort tillgången till skrinnarbanan, utan låt den finnas kvar, antingen i sin nuvarande eller i utvecklad form. Låt göteborgare och andra få behålla en ovärderlig mötesplats, med möjlighet till gemenskap, glädje och fysisk aktivitet!

Följ länken och skriv under uppropen

Skribent: Sofia Isaksen
Epost: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan

 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU