Hoppa till sidans innehåll

Tage Stolpes Stipendiefond


Fonden bildades i april 2010 för att hedra idrottslegendaren Tage Stolpe som fyllde 100 år den 5 april samma år. Tage Stolpe hann tyvärr aldrig uppleva sin 101 års dag utan avled natten till den 15 januari 2011.

Tage var verksam som ledare inom den Västsvenska idrottsrörelsen under många årtionden och utvecklade Idrottsklubben Wega till att bli en av de främsta skridskoklubbarna i Sverige. Han hedrades för sin ledargärning bl.a. genom att bli invald i idrottens Hall of Fame och tillhörde Idrottsorden. Han var också ledamot i styrelsen för Svenska Skridskoförbundet.

Tage Stolpe efterlämnar ett idrottsligt arv som måste tas till vara. Därför bildades 2010 en stipendiefond i hans namn i samverkan mellan Svenska Skridskoförbundet, Västsvenska Idrottsförbundet och Idrottsklubben Wega. I styrelsen för fonden satt; Gunnar Larsson, ordförande i stipendiefondens styrelse, Roger Bodin, ordförande i styrelsen för Svenska Skridskoförbundet, Anders Manheden, företrädare för Västsvenska Idrottsförbundet, Jonas Erkman, ordförande i styrelsen för Idrottsklubben Wega och Per-Olof Brogren, sekreterare i stipendiefondens styrelse

Fondens uppgift var att med insamlade medel dela ut stipendier till lovande skridskoåkare och andra idrottsungdomar eller till personer som utför värdefulla ledarinsatser. 
2013 

Styrelsen för fonden beslutade vid ett möte den 6 mars 2013, i samverkan med IK Wega och Västsvenska IF att överlåta fonden och dess verksamhet på Svenska Skridskoförbundet. Styrelsen för fonden upplöstes därmed och styrelsen för Västsvenska IF och IK Wega avsade sig alla rättigheter och skyldigheter avseende fonden. I enlighet med den överenskommelse som gjordes vid överlämnandet till SSF så beslutades att kvarstående kapital uteslutande ska användas för att gynna Svensk Skridsko. 

Beslut om utdelning av stipendier
Svenska Skridskoförbundet tar fram förslag till stipendiater och formellt beslut tas av SSF efter hörande av IK Wega. 


Fondens syfte
Stipendier utdelas till enskilda unga aktiva eller ledare inom Svensk Skridsko som visar stor talang, har engagemang och är föredöme  och i andra hand till satsningar på grupper av aktiva, t.ex. gemensamma träningsläger.

Utdelade stipendier 

2012
David Andersson, SK Trollhättan
Caroline Karlsson, Hagaströms SK
Kenneth Johansson, Önnereds HK
2013
Nils van der Poel, SK Trollhättan
Tilda Carlsson, IK Wega
2014
Nils van der Poel, SK Trollhättan
Erika Lindgren, Södermalms IK
2015
Fredrik Decker, Södermalms IK
2018
Vilda Lundgren Bygqvist, Crime city Rollers
Nourdjana Colebatch, Luleå Rollerderby
Nils van der Poel, SK Trollhättan
 

Uppdaterad: 27 MAR 2018 15:50 Skribent: Anne Österberg


langsiktigutvecklingsplan

 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU